Грицько Чубай не був, він є: у Львові з’явилась вулиця відомого українського поета | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Грицько Чубай не був, він є: у Львові з’явилась вулиця відомого українського поета
23 Січня, 18:18
logo-black

Грицько Чубай не був, він є: у Львові з’явилась вулиця відомого українського поета

Сьогодні 23 січня, з нагоди дня народження видатного українського поета, перекладача, художника, мистецтвознавця Грицька Чубая, у Львові урочисто відкрили вулицю, перейменовану на його честь.  Раніше вулиця мала назву Академіка Павлова.

Донька Грицька Чубая, Соломія розповіла, що батько часто ходив цією вулицею, і коли його переслідувало КДБ, він цими вуличками часто тікав. Також любив тут прогулюватись, бо це досить недалеко від їхнього дому на Погулянці.

Церемонія відкриття розпочав син Грицька Чубая, Тарас, виконуючи під гітару вірші батька, покладені на музику.

«Якби мій батько дивився на цю подію, він би іронічно підсміювався», — сказав Тарас.

Музикант вважає, що вулиці називають іменами поетів і митців, щоб українці про них пам’ятали.

«Щоб це залишилось надовго і для того, щоб якась дитина, коли йшла по вулиці і бачила ім’я на таблиці, потім поцікавилась хто це і може вона теж стане поетом, митцем, художником, чи просто гарною людиною. От для чого називають вулиці іменами визначних митців і таких творчих людей, які здавалося б на перший погляд нічого корисного не виробляють», – пояснив він.

Дружина, Галина Чубай, розповідаючи, яким був чоловік, зацитувала Євгена Плужника, улюбленого письменника Грицька Чубая:

«Та нічого мені не треба, маю ковдру, примус, кімнату і жилетку осіннього неба, підперту коминами».

Галина Чубай розповіла про випробування, які траплялися на їхньому життєвому шляху:

«Він все моє життя, ніби страшний і романтичний сон, ніби я поглинута тим важким життям, яке тоді в нас було. Але воно було дуже цікаве, я дуже сумую за ним. Іноді навіть ловлю себе на думці, що я заздрю своїй молодості, яка була дуже багата на різні події. Звичайно, важко було в 60-і, 70-і, з переслідуваннями КДБ, і мені доводилося сидіти на допитах».

Наостанок дружина наголосила: «Ми усі знаємо, хто такий був Грицько Чубай, але він не був, він є».

На відкритті також виступив відомий поет Тарас Пастух. Він розповів про справжнього Чубая, яким він був і чим займався, пригадав моменти з його культурної діяльності.

«Чубай був лідером культурного середовища у Львові. Він був поетом з найтоншим відчуттям слова, яке являв своїм колегам і друзям. Чубай приїхав до Львова в 1969 році і знайшов тут свою дружину і музу в одній іпостасі, Галину Савко, яка в складні моменти підставляла сильне жіноче плече. Він працював вантажником на ізоляторному заводі, був декоратором сцени в театрі Заньковецької. У себе на квартирі на Погулянці він облаштував квартирник, куди приходили його друзі: брати Яворські, Шаленко, Рябчук, Кісь. Там відбувалося живильне культурне середовище, читали поезії Паунда, Еліота, раннього Тичини, Свідзинського», – поділився спогадами Пастух.

Раніше вулиця називалася на честь російського науковця Івана Павлова. Донька Соломія Чубай вважає важливим це перейменування ще й тому, що ми нарешті відмовляємось від всього радянського і російського. Тарас Чубай вважає, що перш за все важливо свою місцевість позначати своїми людьми.

«Імперія нам насаджувала віками своїх діячів, які насправді для нас нічого не означають. Вони хотіли нас завжди перетворити на когось іншого, тих, ким ми не є. Нарешті в нас з’явився шанс стати самими собою. Шкода, що це стається через агресію. В нас було багато часу це раніше робити, але не вистачало політичної відваги, а тут вона з’явилась. З’ява таких вулиць з новими іменами, з нашими іменами, які будуть відгукуватися в наших душах — це буде працювати на майбутнє, буде формуватися нова сильна, потужна нація зі своїми позначеннями на своїй місцевості», – аргументував музикант.

Зворушливо завершила відкриття Соломія Чубай:

«Тата не стало, коли мені було 2, Тарасові було 12, мама лишилася з нами двома. Було всяке, було різне, але ми зараз тут на одному балконі, на вулиці Грицька Чубая і це дуже цінно».

Сьогодні ввечері до дня народження українського поета Грицька Чубая у Львівській опері відбудеться концерт “Цей світ вертеп”. Під час концерту прозвучать пісні і колядки у виконанні дітей поета — Тараса і Соломії Чубай.

Яна Мацько

Відео