“Безсоння є причиною набору зайвої ваги”, – Уляна Супрун | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
“Безсоння є причиною набору зайвої ваги”, – Уляна Супрун
17 Березня, 09:37

“Безсоння є причиною набору зайвої ваги”, – Уляна Супрун

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун стверджує, що сон – запорука доброго здоров’я та успіху. Однак, у кожного час сну індивідуальний.

“У кожного свій оптимальний час — коли лягати спати та скільки годин необхідно для відпочинку, – каже Супрун. – Для більшості здорових людей — це 7-9 годин сну щодня. Для дітей потрібно більше годин сну й що менше дитина, то більше вона повинна спати. А от люди, старші за 65 років, можуть спати 7-8 годин на добу, і це нормально”.

Однак, слід прислуховуватись до сигналів тіла. Уляна Супрун каже, на сон впливає зайва вага, хронічні хвороби, залежність від кофеїну. Також варто подумати, чи добре почуваєтесь, коли поспите 7 годин.

“Важливо триматися золотої середини,- додає. – Якщо вам щодня потрібно забагато сну — це може свідчити про проблеми зі здоров’ям. Шкодить не сам сон. Просто значна потреба у сні, нездатність прокинутися зранку, бажання спати вдень, бо якість сну погана, свідчать про хронічні негаразди: депресію, хронічну втому, зупинку дихання уві сні”.

Шкодить людині не лише безсоння, але й його надмірність. Люди, які весь час хочуть спати, мають більші шанси захворіти на діабет, ожиріння, в них може боліти спина і навіть бракуватиме вітаміну D. Супрун каже, це через те, що вдень їх не буває на вулиці.

Також стверджує, що план відіспатися на вихідних за весь тиждень недієвий. Спати треба щодня достатню кількість, і бажано лягати і вставати о тій самій порі.

“Брак сну сприймається мозком як тривожність, – каже очільниця МОЗ. – Людина ризикує потрапити в замкнене коло: прокинутися серед ночі, думати про зраду, наступного дня відчувати втому і ще більшу тривогу, і знову не спати через подвійну бентежність”.

Ще один фактор, що псує сон – алкоголь. Його безпечної дози не існує.

Щоби краще засинати Супрун радить втомитися фізично, прогулятися перед сном. Варто звільнитись ввечері від телефонів, комп’ютерів і телебачення.

Проти ночі не пийте ані алкоголь, ані каву, – каже Уляна Супрун. – Краще з’їжте вишень і помідорів. Спробуйте нут, це турецький горох. Випийте чаю із ромашки, меліси чи м’яти, або білий чай. Відкрийте вікна, закрийте штори. Холод, свіже повітря і повна темрява допоможуть зануритися в глибокий сон”.

Фото: ілюстративне.

Відео