В Україні хочуть заборонити матюкатися | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
В Україні хочуть заборонити матюкатися
03 Липня, 13:55

В Україні хочуть заборонити матюкатися

На сайті Верховної Ради України з’явився законопроєкт “Про протидію лихослів’ю”. Він передбачає очищення української мови від нецензурної лексики.

Ініціатором законопроекту стала народна депутатка Ольга Богомолець. Головним комітетом зазначений комітет із питань свободи слова та інформаційної політики, який очолює Вікторія Сюмар.

У парламенті запропонували встановити штрафи за нецензурну лайку в публічних виступах, матеріалах в інтернеті і в ефірі телебачення.

«Термін “нецензурна лайка (лихослів’я)” визначається як “ненормативна лайка, перелік слів і виразів якої затверджується Кабінетом Міністрів України”. Слово буде вважатися нецензурним, в тому числі, при зміні будь-якої літери», – йдеться у документі.

Отже за матюки або “образливе чіпляння до громадян” в телеефірі, інших ЗМІ або матеріалах в інтернеті або публічних виступах, на винних чекатиме штраф від 680 до 1275 грн. Можна буде відпрацювати 40-60 годин на громадських роботах. Або ж відбути адміністративний арешт до 15 діб.

За лайку публічній особі загрожує суворіше покарання: штраф 1275-1700 грн.

Отримані від кошти штрафів мають намір направляти на розвиток Українського культурного фонду.

Дематюкація української мови викликала бурхливу реакцію в мережі. Багато людей підтримують законопроект, але є й такі, що називають документ нісенітницею.

Відео