«Діти з хрестами тричі обходять худобу»: як у селі на Старосамбірщині святкують Петра і Павла (відео) | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
«Діти з хрестами тричі обходять худобу»: як у селі на Старосамбірщині святкують Петра і Павла (відео)
12 Липня, 17:24
logo-black

«Діти з хрестами тричі обходять худобу»: як у селі на Старосамбірщині святкують Петра і Павла (відео)

Марія Кузьмин

Сьогодні, у свято Верховних апостолів Петра і Павла, в селі Торгановичі на Старосамбірщині місцеві проводили незвичайний обряд: несли уквітчані хрести до «столиці».

«До святкування Петра і Павла готуємося за день або й кілька до самого свята. “Столиця” – це стіл на пасовиську. Хлопці викопали у землі місце, тою дернею естетично оформили, що виходить і стіл, і такий собі диван. Звечора з хати в хату передаємо хрести, їх оздоблюють квітами. Зверху обов’язково має бути біла лілея», – розповідає LMN місцева вчителька Марія Мачульська.

До свята у Торгановичах долучають різного віку людей.

«Хлопці несуть дзвіночки, діти уквітчані хрести, жінки й чоловіки йдуть селом, співаючи побожних пісень», – каже Мачульська.

Після святкової відправи усі заходять до церкви, священник благословляє дітей й кропить свяченою водою хрести. Відтак ідуть на пасовисько, діти з хрестами тричі обходять худобу. А потім сідають до “столиці”, моляться, дякують Богу за прожитий рік і споживають спільно приготовлені страви.

«Цей звичай живе у нашому селі споконвіків. Моя бабуся, з 1922 року народження, відколи себе пам’ятала, відтоді про це говорила. Ми теж підтримуємо його. Правда, худоби в селі стає щораз менше. Колись було такі чотири “столиці”, тепер дві”, – розповідає пані Марія.

Основна ідея звичаю, розповідають у Торгановичах, — випросити у Господа благословення для худоби, господарки. Крім того, ця традиція єднає покоління, створює незабутню атмосферу автентичності.

Фото: надане жителями Торганович

Відео