«Як людина без кисню»: шість шахт у Сокальському районі на цілу ніч відключили від світла | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
«Як людина без кисню»: шість шахт у Сокальському районі на цілу ніч відключили від світла
23 Грудня, 12:16
logo-black

«Як людина без кисню»: шість шахт у Сокальському районі на цілу ніч відключили від світла

Юлія Швидко

Сьогодні близько першої ночі на шести шахтах ДП «Львіввугілля» – «Степовій», «Великомостівській», «Відродження», «Межирічанській», «Лісовій» та «Червоноградській» – вимкнули світло. Через це шахти почало неконтрольовано затоплювати водою.

«Знеструмлені підйоми, водовідливи, вентилятори головного провітрювання. На всіх 6 шахтах втрачено контроль за рудничною атмосферою, йде затоплення», – повідомив у Facebook голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Відключення шахт від електроенергії відбулося через вимоги передоплати  з боку «постачальника останньої надії» районної електромережі. Водночас на підприємстві накопичилися борги з  боку генерацій за відвантажене вугілля в жовтні, листопаді, грудні.

Така ситуація на ДП «Львіввугілля» виникла вперше за все існування підприємства, каже Олег Стельмах зі шахти «Степова».

«Нас неодноразово попереджали про відключення світла, але кожен раз все на рівні попереджень закінчувалося. Цього разу шахти реально відключили від світла. А шахта без електроенергії, як людина без кисню, – каже LMN Олег Стельмах зі шахти «Лісова». – Людей попередили заздалегідь – працівники четвертої зміни не виходили на роботу. Третя зміна закінчила працювати за годину до знеструмлення. Людям дали час помитися, переодягнутися і покинути територію шахти. Залишилися лише чергові».

Електроенергію на шахти перестали постачати державна компанія «Укрінтеренерго» та Сокальський РЕМ.

О 10:00 міністерство енергетики та захисту довкілля повідомило, що електропостачання на шахтах відновили. Шахти почали працювати у звичному режимі.

«Поки не було світла, не йшла відкачка води. А її постійно треба виводити на поверхню. Коли світло з’явилося, ретельно все почали перевіряти: концентрацію газу, вентиляцію. Адже така зупинка може дати серйозний збій у роботі, – веде далі Олег Стельмах. – Не знаю, чи повториться таке знову. Грошей на погашення боргів по електроенергії поки немає. Кошти, які виділив уряд, підуть на погашення заборгованостей по зарплаті. Хоча їх ми теж поки не отримали».

Фото: ілюстративне

Відео