Між Епіфанієм та Філаретом виник конфлікт | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Між Епіфанієм та Філаретом виник конфлікт
10 Травня, 17:43

Між Епіфанієм та Філаретом виник конфлікт

Нещодавно Патріарх Філарет розіслав запрошення на вшанування пам’яті священомученика Макарія майже усім єпископам ПЦУ. Однак Митрополита Епіфанія на зустріч не запросив.

Сьогодні на сторінці у Фейсбуці Філарет опублікував пояснення свого вчинку.

“Предстоятелю Української Православної Церкви

Блаженнійшому Митрополиту Київському

і всієї України Епіфанію

Ваше Блаженство!

До мене дійшла інформація із засобів масової інформації, що Ви висловили незадоволення тим, що я не запросив Вас на святкування пам’яті святого священномученика Макарія, митрополита Київського. Причина полягає в тому, що Ви, після обрання Вас Предстоятелем УПЦ, жодного разу зі мною не звершували Божественну літургію – протягом п’яти місяців. У мене виникла думка, може вона помилкова, що Ви вважаєте приниженням для себе служити з Патріархом Філаретом? Крім того, як мені відомо, Ви намагаєтесь послужити літургію чи то в м. Дніпро, чи в м. Маріуполі і там зібрати архієреїв нашої Церкви на противагу святкуванню в м. Києві у Володимирському соборі, де перебувають святі мощі священномученика Макарія.

 

Тому, оскільки своїм незадоволенням Ви висловили бажання взяти участь у святкуванні покровителя нашої Української Православної Церкви сщмч. Макарія, митрополита Київського, я з радістю запрошую Ваше Блаженство на свято святителя Макарія у кафедральному патріаршому соборі 14 травня 2019 р., де ми щорічно збираємося всім єпископатом для утвердження нашої єдності і зміцнення нашої Церкви.

З любов’ю у Христі,

Філарет

Патріарх Київський

І всієї Руси-України”, – йдеться у дописі Патріарха.

У коментарі ТСН Філарет заявив, що Київський патріархат усе ще існує. Тому, він запрошує церковних високопосадовців на так звану братню бесіду. Водночас патріарх збирає архієреїв, аби обговорити перспективи відновлення Київського патріархату, який сам хотів би знову очолити.

Реакція на такий допис і ймовірний конфлікт між найважливішими фігурами у Православній церкві України не забарилась. Українці закликають Філарета та Епіфанія до примирення та просять не руйнувати те, на що так довго чекали віряни.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Патріарха Філарета

Відео