«Лише 9% дітей у дитбудинках є сиротами. Решта там при живих батьках», – волонтерка | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
«Лише 9% дітей у дитбудинках є сиротами. Решта там при живих батьках», – волонтерка
06 Червня, 12:31
logo-black

«Лише 9% дітей у дитбудинках є сиротами. Решта там при живих батьках», – волонтерка

 

Марія Оринчак

У неділю, 2 червня, у мікрорайоні Левандівка відбувся фестиваль «Сімейне свято добра». Його організував благодійний фонд «Анни-Марії». Впродовж заходу можна було пожертвувати кошти на реалізацію проекту «Соціальна комора».

 

«Наша ідея полягає в тому, щоб зробити все можливе, щоб зберегти дитину в родині. Ми хочемо створити таку платформу, де сім’ї, що опинилися у скруті, зможуть отримувати різносторонню комплексну допомогу. Ми допомагаємо малозабезпеченим, неповним та багатодітним родинам, сім’ям, в яких виховуються діти з інвалідністю та важкохворі, вихованцям та випускникам закладів опіки, самотнім стареньким», – розповідає LMN Анна Кащин, організаторка благодійних заходів БФ «Анни-Марії».

 

Волонтерка каже, що більше ніж 100 тисяч дітей в Україні зростають в інтернатах та дитячих будинках, і лише 9% із них мають статус дитини-сироти чи позбавленої батьківського піклування.

 

«Тобто фактично 91% дітей потрапляє в такі заклади через бідність, складні життєві обставини, особливості розвитку і здоров’я, при тому що мають живих батьків. Кожні три дні в Україні 250 дітей влаштовуються до таких закладів і що три дні в інтернатах та дитбудинках помирає в результаті хвороби чи нещасного випадку одна дитина в самотності і без близьких людей», – додає Анна.

 

До неї підходить львів’янка Ганна, яка має інвалідність першої групи. Дякує за чергову допомогу.

 

«Я до цього фонду вже не раз зверталась. Ніколи не залишають у скрутній хвилині. Грошей, звичайно, не дають. Але чи продуктами, чи одягом, то завжди», – розповідає Ганна  LMN.

 

Аня пояснює, що таких історії за два роки існування фонду назбиралось  чимало. За цей період допомогу отримали понад 4000 осіб.

 

«Наприклад, молода мама виховує сама двох маленьких діток. Підтримки від рідних не має, оскільки сама є вихованкою дитячого будинку. Дуже старанна, любляча мати.  Але уже завтра її діточок можуть вилучити з сім’ї, оскільки є реальна загроза для їх життя. Стіни старенької глиняної хатинки розвалюються. Сім’я може залишитися без житла. А найгірше, дітей можуть відділити від мами. А вона ж то добре знає, що таке виховуватись в дитячому  будинку, без любові рідних, – каже Аня. Чи, ще приклад, у хорошій середньостатистичній сім’ї, яка планує своє майбутнє, будує будинок, облаштовує господарство – раптово стається велике горе – помирає мама. Чоловік залишається сам з трьома дітьми. Він має проблеми зі здоров’ям і потребує операції. Працювати активно не може, бо хворіє та має трьох маленьких діток, які потребують догляду. Незавершене будівництво починає  руйнуватися, потрібно ще багато праці та коштів, щоб облаштувати затишок для діток».

 

Саме такі люди зараз часто звертаються до фонду, а в подальшому мали б звертатись до «Соціальної комори» – знайти тут допомогу, підтримку, і, можливо, навіть роботу.

Фото: Марія Оринчак

На фото: діти з дитячого будинку «Благодать»

Відео