П’ять рецептів до різдвяного посту | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
П’ять рецептів до різдвяного посту
24 Листопада, 14:00

П’ять рецептів до різдвяного посту

Піст – це ще одна можливість спробувати свої кулінарні здібності. Ми підготували декілька простих та смачних рецептів, які зможе втілити на своїй кухні кожна господиня.

 

Рибний суп з рисом

 

Бульйон із голів коропа стане повноцінним обідом для всієї сім’ї.

Для приготування рибного супу знадобиться:

3 рибних голови (з коропа, товстолоба тощо),
100 г рису,
2 консерви в олії (бажано використовувати скумбрію),
1 велика морквина,
6 картоплин,
1 цибулина,
зелень петрушки,
сіль та чорний мелений перець (за смаком),
лавровий листок.

 

Спосіб приготування:

З рибних голів видалити очі й зябра. Ретельно помити, залити водою й поставити на вогонь.
Коли вода закипить, зняти пінку й варити доти, доки голови не почнуть розварюватися. Видалити їх, а бульйон процідити.
Покласти в каструлю картоплю, нарізану кубиками.
Цибулю порізати кубиками, моркву — тонкими кружальцями. Підсмажити подрібнені овочі на олії до прозорості.
Рис висипати на сито й ретельно промити під проточною водою до «прозорої води».
Покласти чисту крупу в бульйон, перемішати й варити після закипання 15 хвилин. Додати готову засмажку та консерву разом із маринадом.
Варити ще 10 хвилин, періодично знімаючи піну. Посолити, поперчити, додати лавровий листок та посічену зелень.
Варити суп до готовності.

 

Рагу з грибами і картоплею

 

Це рагу буде ідеальним доповненням пісного столу.

Для його приготування знадобиться:

300 г сушених лісових грибів (можна будь-яких: заморожених, свіжих),
700-800 г картоплі,
1 велика морквина,
1 цибулина,
часник,
сіль,
олія,
вода.

 

Спосіб приготування:

Залити гриби холодною водою й залишити на годині-дві. Потім поставити на вогонь, варити 15 хвилин, відкинути на сито.
Цибулю нарізати півкільцями, моркву — кружальцями.
Підсмажити відварені гриби на олії. Додати овочі, перемішати.
Часник розчавити пласким боком ножа та дрібно посікти.
Додати часник у засмажку, посолити, поперчити та готувати до готовності овочів.
Картоплю почистити, помити та нарізати часточками як для картоплі по-селянськи. Скласти у глиняний горщик чи чавунний казанок.
Додати до картоплі засмажку, сіль, спеції, перемішати.
Влити трішки водички, закрити кришкою та відправити в духовку на годину при 190ºС.

 

Баклажани в томатному соусі

 

Легкий рецепт смачної закуски для любителів баклажанів. Смакуватиме як з м’ясними стравами, так і сама по собі.

Інгредієнти:

6 великих баклажанів,
8-10 великих помідорів,
3 головки часнику (все правильно – ГОЛОВКИ, а не зубчики!),
2 ч. л. солі (з гіркою!) + на доведення до смаку,
2 ст. л. цукру,
100 мл олії,
трішки хмелі-сунелі (за бажанням).

 

Приготування:

Часник почистити, кожен зубчик нарізати середніми пластинками (різати потрібно обов’язково, навіть дрібні зубки, щоб, по-перше, часник добре віддав аромат, а по-друге, щоб його легше було «вживлювати» в баклажани!). Засипати часник двома щедрими чайними ложками солі й злегка перемішати (це вам лише здається, що солі багато – її все одно буде мало).
Помідори змолоти на млинку або перекрутити через м’ясорубку разом із цукром та хмелі-сунелі, трішки підсолити.
Баклажани помити, відрізати хвостики і розрізати навпіл поперек. Зовсім маленькі можна навіть залишити цілими.
Зробити в баклажанах по 3-4-5 глибоких надрізів гострим і вузьким ножем.
Засунути у прорізи пластинки часнику.
Скласти баклажани одним шаром в широку каструлю. Якщо часник у вас залишився – відправляємо його туди ж.
Залити баклажани перемеленими томатами.
Накрити кришкою, поставити на середній вогонь і можете забути про страву приблизно на 15-20 хвилин. За цей час у каструлі утвориться багато рідини.
Влити в каструлю олію й знову забути на 15 хвилин, накривши кришкою.
Зачекати, поки страва охолоне, і поставити в холодильник на добу або хоча б на ніч.

 

Перловка з гарбузом і овочами

 

Легкий та бюджетний рецепт смачної каші.

Для приготування знадобиться:

1 склянка перловки (в сирому вигляді),
куркума мелена, імбир мелений,
1 морквина,
1 цибулина,
3-4 зубки часнику,
Сіль та перець – за смаком.

 

Приготування:
Замочити перловку на 3-4 години. Потім воду злити й крупу промити до чистої води. Відкинути на друшляк, щоб вся рідина стекла.
Гарбуз нарізати кубиками.
Моркву – невеличкими брусочками, цибулю – дрібними кубиками, часник – розчавити ножем та подрібнити.
Поставити на вогонь дві сковорідки, на одну з яких налити трішки олії. Перловку обсмажити на сухій.
Овочі спасерувати на олії на середньому вогні протягом декількох хвилин.
Скласти і перловку і овочі в казанок.
Залити все киплячою водою у пропорції 1:3 відносно до крупи (тобто на склянку перловки три склянки води). Поставити в духовку при температурі 180°С й готувати до повного википання води (приблизно 40-50 хвилин).

 

Тушкована капуста з квасолею та шампіньйонами

 

Пісна страва, яка смакує як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Інгредієнти:

1 баночка консервованої квасолі в томаті,
1 середня капустина,
300 г шампіньйонів,
1 цибулина,
2 морквини,
2 ст. л. томатної пасти,
олія, сіль, перець,
мускатний горіх, паприка,
дрібка цукру.

 

Приготування:

Капусту нашаткувати, посолити, додати дрібку цукру й добре пом’яти руками, щоб вона трішки пустила сік.
Шампіньйони нарізати пластинками.
Спасерувати цибулю, нарізану кубиками, й моркву, натерту на тертці. Додати до засмажки квасолю разом із соусом з банки та томатну пасту. Тушкувати все разом ще декілька хвилин.
Додати засмажку до капусти. Якщо потрібно, досолити, поперчити й присмачити мускатним горіхом та паприкою. Добре вимішати й додати нарізані гриби. Ще раз все перемішати, але вже не так інтенсивно. Скласти все у каструлю, долити трішки водички.
Тушкувати на маленькому вогні до готовності.

Відео