Відбудеться прем’єра фільму “Тюрма на Стрийській” | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Відбудеться прем’єра фільму “Тюрма на Стрийській”
20 Січня, 17:34

Відбудеться прем’єра фільму “Тюрма на Стрийській”

27 січня 2022 року відбудеться всеукраїнська прем’єра фільму «Тюрма на Стрийській». Переглянути його можна буде о 21:15 на регіональних каналах Суспільного та на YouTube-каналі DocNoteFilms. Про це повідомляє сайт «Варто-Галицькі новини».

Сюжет фільму заснований на одному з найкривавіших епізодів історії Дрогобича, коли російські окупанти чинили терор над усіма незгідними з їхнім режимом. Зйомки відбувались у фізико-математичному факультеті Дрогобицького Педагогічного Університету. Саме там була створена тюрма НКВС, яка стала місцем важких злочинів. Правда про всі ті злочини почала розкриватися лише в незалежній Україні.

Ініціаторами проєкту стали о. Тарас Гарасимчук, підприємець Микола Походжай, нотаріус Олена Куртяк та Володимир Пограничний, науковий працівник музею «Дрогобиччина».

«Цей фільм є частиною більшого проєкту – створення стрічки, яка б мала також елементи художнього відтворення подій російського терору та подій, які відбувалися у цілій Україні в цей час, а також, які відбуваються тепер – на окупованих територіях», – розповіла одна з ініціаторок проекту Олена Куртяк.

Додамо, з 1903 до 1959 року будинок на вул. Стрийській, 3 у Дрогобичі був символом тоталітаризму та репресій чотирьох окупаційних режимів. У будинку, в якому нині облаштовано музей, з 1939 року функціонувало Дрогобицьке обласне управління НКВС, з 1941 року — УНКДБ разом зі слідчою тюрмою; у післявоєнний час і до 1959 року — інші органи репресивно-каральних структур СРСР.

Відео