Дві шахти на Сокальщині призупинили роботу | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Дві шахти на Сокальщині призупинили роботу
07 Червня, 11:41
logo-black

Дві шахти на Сокальщині призупинили роботу

Антоніна Скляренко

Сьогодні гірники шахти “Межирічанська” та “Степова” не спустилися в копальню. Оголосили страйк через величезні борги із заробітною платнею.

«Шахтарі хочуть вирішення питання – повністю зарплату та збут свого вугілля, а не 41 мільйон. Це 32% за березень, а сьогодні вже червень. Ми хочемо повну виплату коштів і щоб наше вугілля реалізовувалося. ДТК готовий його забирати по 2500 грн за тону. Перемовини будуть ще вестися. Ми маємо вугілля, а ТЕЦ не забирає його, і є монополістом. Якщо питання не вирішиться, шахти готові самі реалізовувати вугілля за нижчими цінами, щоб закрити заробітну плату і організувати роботу завтра. Якщо міністерство не справляється, шахтарі готові продавати його за ринковою ціною, а не за «Роттердам плюс» по 2800. Зараз треба йти на економічні жертви, щоб не було фізичних. Це думка шахтарів різних шахт. Ми переможемо монополістів і стратегічних хапуг з відкатами. Вони порушили перші закон України і Конституцію», – написав у Фейсбуці Ігор Мельничук працівник шахти «Межирічанська».

Страйк, кажуть, триватиме, поки борги не погасять повністю.

«Всі працівники сьогодні вийшли на роботу, але гірники в шахту не спускалися. Людям просто увірвався терпець. Борги надто високі», – говорить LMN працівник шахти «Лісова» Олег Стельмах.

Наразі інші шахти працюють у звичному режимі.

«На зібранні шахтарів домовились, якщо до понеділка зарплата не буде виплачена, перекриватимемо дорогу міжнародного значення Жовква –Рава-Руська на кордоні з Польщею. Шахти «Межирічанська» і «Степова» протест розпочали раніше і їх можна зрозуміти», – додає Олег.

Перекриттям міжнародної траси шахтарі хочуть привернути увагу лідерів країн Європейського Союзу. Вважають, що за їхнього втручання в Україні можна буде подолати корупцію та невиплату зарплати.

Нагадаємо,  5 червня на підтримку шахтарів люди організували мітинг під будівлею ДП “Львіввугілля”.

“Патріотично налаштовані люди за підтримки шахтарів, профспілок взяли у кільце будівлю ДП “Львіввугілля”. Вони здійснили такий вчинок для того, щоб не допустити на підприємство маріонеток влади”, – сказав Михайло Волинець із профспілки гірників.

Відео