Пацієнтові ввели п’ятикомпонентний протибутулінічний антитоксин та відібрали матеріал для дослідження в лабораторії. За словами Наталії Тімко-Іванченко, на Львівщині цього антитоксину залишилося ще три ампули. Відтак медики звернулись до МОЗу, аби отримати ще декілька ампул.
Зазначимо, що наразі пацієнтів з інфекційними захворюваннями госпіталізують в інфекційні відділення районних медзакладів, бо у Львівській обласній інфекційній лікарні надають допомогу хворим на коронавірус.
Це вже другий випадок ботулізму у цьому році. Перший випадок був зафіксований на початку січня. До Мостиської лікарні госпіталізували 27-річного чоловіка, якому стало погано після вживання магазинних консервів. Чоловік споживав шпроти та мідії, які придбав у супермаркеті «Ашан» на вулиці Чорновола, а також червону рибу, приготовану вдома.
Нагадаємо, що ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Його причиною найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки).
Симптоми ботулізму: порушення близького зору, сильно виражена сухість у роті, важко говорити, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, нудота, блювання, послаблення випорожнень, а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.
Фото: ілюстративне