Їжа стояла в стравоході і не потрапляла до шлунка: у Львові допомогли жінці з рідкісним захворюванням травної системи | Львівська мануфактура новин
Їжа стояла в стравоході і не потрапляла до шлунка: у Львові допомогли жінці з рідкісним захворюванням травної системи
03 Липня, 16:07

Їжа стояла в стравоході і не потрапляла до шлунка: у Львові допомогли жінці з рідкісним захворюванням травної системи

До львівських медиків за допомогою звернулась жінка з рідкісним захворюванням травної системи. Як зазначили у Першому медоб’єднанні, їжа стояла в стравоході і не потрапляла до шлунка.

66-річна пані Валентина з Хмельниччини вже років з десять мала постійне відчуття “комка” у горлі, печії та труднощі з ковтанням. Вирішила собі, що  то через нерви і саме мине. Ігнорування проблеми призвело до погіршення. Останнього року кожен прийом їжі супроводжувався нудотою та спазмом в горлі. А нещодавно до цих симптомів додалася ще й блювота. За місяць пані Валентина схудла на 8 кг. Тоді в ситуацію втрутилися її діти і змусили матір нарешті звернутися за допомогою.

Медики діагностували у пані Валентини рідкісну недугу, яка зустрічається лише в 2 людей на 100 тисяч – ахалазію кардії стравоходу.

“Ахалазія – це розлад моторики травної системи, що характеризується порушенням релаксації нижнього стравохідного сфінктера. Простими словами: клапан, через який їжа надходить у шлунок, спазмований і рефлекторно не відкривається. Їжа накопичується у стравоході і розтягує його. В нормі діаметр органу має становити до 3 сантиметрів, тоді як у пані Валентини – був уже цілих 7”, – йдеться у повідомленні.

Єдиний спосіб не допустити загибелі таких пацієнтів – провести якнайшвидше хірургічне втручання. Найчастіше – це операція Геллера.

Оскільки хвороба рідкісна, то і спеціалістів, які виконують такі втручання, небагато. Діти пані Валентини почали шукати тих, хто має досвід виконання таких операцій. Знайшли у львівській Лікарні Святого Пантелеймона. Це хірург та професор Андрій Стасишин, який разом з колегами виконує на рік близько 10 таких втручань. Лікар вирішив оперувати пані Валентину за допомогою роботизованої системи Da Vinci. Переваги: максимальна точність, мінімальна травматичність, зниження ризиків і післяопераційних ускладнень, швидше відновлення.“Під час операції ми розсікли зовнішні шари стравоходу та шлунка, щоб полегшити проходження їжі. А також сформували манжету з дна шлунка, щоб запобігти зворотньому закиданню вмісту назад у стравохід”, — розповідає хірург Андрій Стасишин.

“Під час операції ми розсікли зовнішні шари стравоходу та шлунка, щоб полегшити проходження їжі. А також сформували манжету з дна шлунка, щоб запобігти зворотньому закиданню вмісту назад у стравохід”, — розповідає хірург Андрій Стасишин.

Завдяки точності Da Vinci та майстерності хірургів вже на другу добу після операції пані Валентина поїхала додому. Вона добре почувається і вже за тиждень повністю повернеться до повноцінного життя без обмежень у харчуванні.

Відео