регіональні новини
Написати нам
Скільки яєць можна з’їсти за день? Поради дієтолога щодо великоднього застілля
27 Квітень, 15:27
Скільки яєць можна з’їсти за день? Поради дієтолога щодо великоднього застілля

Антоніна Скляренко

У час Великодніх свят чи не основною стравою на столі є яйця. Чи корисний цей продукт та в якій кількості його можна споживати – LMN розповів дієтолог Андрій Маковецький.

«У яйцях містяться всі амінокислоти, які потрібні нашому організму. Крім того вони містять в собі  холестероли – речовини, які допомагають будувати всі клітини в нашому тілі. Правда, тут і є свій мінус: якщо вживати багато яєць, то ці холестероли перестають будувати клітини, а відкладаються у судинах. Є ймовірність наростання бляшок, – каже дієтолог. – На Великодні свята у раціоні кожного яйця – основний продукт. Згідно правил, що менша вага людини, то і менше слід вживати цього продукту. Для дітей достатньо 1-2 яйця вдень. Доросла людина може дозволити собі 3-4. Якщо говорити про чоловіків, вони зазвичай більше затрачають енергії, тому можуть спожити до 5-6. Людям, які бояться набрати зайву вагу, радив би з’їсти одне ціле яйце, а решта без жовтка».

Щоб уберегтись від зараження сальмонелою, яйця рекомендують споживати тільки свіжими. Зберігати їх в темному, прохолодному та сухому місці.

«Навіть у варених яйцях паразити можуть зберігатися. Тому варто за тим слідкувати. Що крутіше зварене яйце, тим менший ризик заразитися. До речі, варити їх також треба правильно. Важливо класти вже в окріп на 7 хвилин. Буде рідкий жовток. Після варіння одразу заливати холодною водою. Щоб жовток був сухенький 8 – 8,5 хвилин, не більше. Якщо яйця ставимо в холодну воду і починаємо варити більше 8 хвилин – виділяється  багато сірководню. В такий спосіб зварений білок погано засвоюється».

Дієтолог радить на Великдень їсти яйця з хроном та гірчицею. Менше вживати майонезу.

«В азійських країнах, де їдять сиру рибу і є ймовірність заразитися паразитами, вживають васабі – японський хрін.  В такому випадку він діє як антисептик. Майонез, якщо домашній, можна також використовувати, але у невеликих кількостях. Для приготування підходить соняшникова нерафінована олія, оливкова або лляна.  Не слід забувати, що у склад майонезу також входять яйця», – додає Маковецький.

На свята можна споживати все, що є у кошику, але знати міру. Маленькі і часті порції нікому не завадять, переконаний дієтолог.

«Сир, м’ясо, сало та яйця можна поєднюватити. Але по троху. Не об’їдатися. Люди, які пробують все, почувають себе краще, ніж ті, які в чомусь себе обмежують. Не запиваємо. Якщо п’ємо чай, каву, горілку, воду, сік під час їжі чи одразу після, то спожите набагато гірше буде перетравлюватися. Болітиме шлунок. Тому тут єдине правило не лише під час Великодня, а й на кожен день – рідину вживаємо за 10 хвилин до їжі і не раніше, ніж за 40 хвилин, – після».

Схожі новини