На Святий вечір рибу добре їсти з авокадо: поради дієтолога | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
На Святий вечір рибу добре їсти з авокадо: поради дієтолога
05 Січня, 20:06
logo-black

На Святий вечір рибу добре їсти з авокадо: поради дієтолога

Юлія Швидко

На стіл до 12 страв, які традиційно готують на Святий вечір, варто додати ще свіжих фруктів. Вони допоможуть людському організмові краще справитися з навантаженням від їжі, радить львівський дієтолог Володимир Распертов.

“Та не треба серед зими шукати екзотичних фруктів та ягід, наприклад, полуницю, в якій безліч нітратів. Краще взяти сезонні – хурму, апельсини, ківі. Добре, що серед традиційних страв готують узвар зі сухофруктів. Саме чорнослив, курага, інжир та родзинки допоможуть шлункові краще засвоїти їжу”, – каже LMN лікар.

Дієтолог зазначає, що не можна зловживати борошняними виробами – пампушками, пирогами. Хліб краще взяти бездріжджовий.

“Зараз багато говорять, з чого корисніше робити кутю – з пшениці, рису, чи булгуру. Кожна з цих каш по-своєму потрібна людському організмові. Тут треба зважати, кому що більше підходить. Кутю не варто пересолоджувати, додавати туди шоколад. Знову ж таки краще її урізноманітнити сухофруктами, – додає Володимир Распертов. – Не варто налягати на вареники, один-два і вистачить. Не раджу їх їсти зі сметаною, бо поєднання рослинних та молочних жирів погано засвоюється організмом. На Святвечір їх їдять з грибами. Це добрий білковий продукт, але для вечері заважкий. Рибку краще запекти. Їсти її з авокадо, яке покращить перестальтику кишківника. Згодом, на Різдвяні свята, авакадо варто поєднати і з м’ясними стравами”.

Дієтолог радить до Святої Вечері не сідати надто пізно.

“Треба раніше поїсти, а вечір присвятити коляді та спілкуванню з рідними”, – говорить.

Фото: ілюстративне

Відео