На Золочівщині чоловік заразився лептоспірозом від гризунів | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
На Золочівщині чоловік заразився лептоспірозом від гризунів
22 Квітня, 20:08

На Золочівщині чоловік заразився лептоспірозом від гризунів

Минулого тижня до Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували 66-річного мешканця села Вороняки, що на Золочівщині. У нього діагностували лептоспіроз. Це захворювання, яке передається від гризунів.

Чоловік живе один. У будинку бачив гризунів, але не міг їх позбутися. Прибирав у підвалі і після цього захворів. На руках у нього були подряпини. Саме через них збудники лептоспірозу й потрапили в організм, передає zaxid.net.

Зараз стан чоловіка – стабільно важкий.

«Чоловік почувався погано ще 9 квітня, але по допомогу до лікарів Золочівської центральної районної лікарні звернувся тільки 12 квітня. Медики запідозріли лептоспіроз і скерували кров пацієнта на аналіз до Львова. А 19 квітня до Львівської обласної інфекційної лікарні госпіталізували й пацієнта», – каже завідувачка відділу особливо небезпечних інфекцій львівського обласного лабораторного центру Ірина Куліш.

Медик каже, від початку року на Львівщині зафіксовано вже чотири випадки лептоспірозу. Два було у Львові. Там один пацієнт помер.

Ще один випадок стався у Жидачівському районі й тепер ще один – у Золочівському. Торік за такий же період було чотири випадки лептоспірозу, з них два – летальні.

Додамо, захворювання характеризується ураженням печінки, нирок, м’язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою. З моменту зараження до початку хвороби проходить від 6 до 20 днів. Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м’язах, особливо литкових.

Основними носіями збудника лептоспірозу у природних умовах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки.
Медики застерігають: при найменшій підозрі на появу гризунів у будинках, підвалах, особливо у
сільській місцевості, треба вести боротьбу з ними.

Також слід дотримуватися правил особистої гігієни: овочі, фрукти, консервацію, принесені з підвалу, ретельно мити під проточною водою. При виконанні сільськогосподарських робіт одягати рукавиці, якщо є найменші подряпини.

Відео