П’ять найкращих рецептів пампухів до Різдвяного столу
Пампухи вже стали традиційною стравою на святковому українському столі. Вони символізують достаток та щедрість, а також по-своєму створюють святкову атмосферу. Що кращими вдадуться пампухи – тим щасливішому у новому році буде господиня і вся її родина.
Ми підготували декілька простих та смачних рецептів пампухів до вашого столу.
Для приготування цих пампухів потрібні найпростіші інгредієнти. Та, не дивлячись на це, пампухи виходять дуже смачними, а приготувати їх може навіть не дуже досвідчена господиня.
Для їхнього приготування знадобиться:
350 мл молока
1 куряче яйце
70 г вершкового масла
50 г цукру
10 г ванільного цукру
0,5 чайної ложки солі
20 г свіжих дріжджів
1 чайна ложка цедру лимону
550 г пшеничного борошна
Приготування:
Молоко сполучити з яйцем, цукром і ванільним цукром, сіллю. Нагріти, помішуючи, поки цукор та сіль не розчиняться, а суміш нагріється до 38-40*С. Докласти дріжджі, лимонну цедру, спирт, перемішати. Частинами докладаючи двічі пересіяне борошно, замісити тісто. Воно має бути дуже ніжним і м’якесеньким. У кінці частинами вмісити у тісто м’яке вершкове масло. Накрити тісто вологим рушничком і залишити у теплому місці на півтори години. Далі розподілити тісто на дошці у пласт товщиною 2-2,5 сантиметри, склянкою вирізати пампухи. Викласти їх на дошку, змащену тонким шаром олії, накрити рушничком(легеньким) і залишити у теплому місці на 15-20 хвилин. Смажити у фритюрі з обох сторін до золотистого кольору. Готові пампухи викласти на паперові серветки, щоб вони увібрали зайву олію, а потім посипати з усіх сторін цукровою пудрою.
Пампухи з маком та сиром – це смачна галицька особливість. Тож ця страва стане прекрасним доповненням святкового столу кожного галичанина.
Інгредієнти:
200 мл молока
50 г свіжих дріжджів
50 г цукру
1 куряче яйце
4 яєчні жовтки
50 г сметани
50 г вершкового масла
500 г муки
Мак для начинки
Приготування:
У літеплому молоці розпускаємо живі дріжджі, додаємо столову ложку цукру і дві ложки борошна, щоб опара забродила. Ставимо в тепле місце. Опара на різдвяні пампушки зашумує ( вкриється пухирчиками і підросте) дуже швидко. Тоді вливаємо її до просіяного борошна, додати яєчні жовтки, сметану і яйце розтерте з цукром і маслом (важливо, щоб усі компоненти були не холодні, а хоча б кімнатної температури. Якщо ви дістали яйця з холодильника холоднуватими, то можна вбити їх у чашку і поставити в ємність з теплою водою на пару хвилин).
Замішуємо тісто до появи пухирців. 500 г борошна може виявитись трохи малувато, тому можна додати ще 100-150г.
Залишаємо тісто підходити.
Для начинки можна обрати те, що смакує найбільше. На цю порцію різдвяних пампухів потрібно близько 200 г начинки (мак і сир в пропорції 1:1).
Коли тісто підійшло, воно й надалі залишається дуже ніжним. Тож, можна занурити руки в борошно, столовою ложкою набирати тісто, і руками розминати його в кружечок. В середину кладемо 1 чайну ложку начинки, защипуємо як вареник, а потім скачуємо в кульку. Викладаємо на дошку притрушену борошном і даємо підійти.
В невелику каструлю з товстими стінками наливаємо 0,5 л олії для смаження.
Щоб перевірити, чи олія достатньо прогрілась для смажіння кидаємо туди невеличкий шматочок тіста. Якщо він опускається на дно — температура ще недостатня, якщо смажиться — все ок.
Смажимо по 2-3 пончики за раз. Після смаження викладаємо їх на решітку, аби стекла олія, а потім притрушуємо цукровою пудрою.
Пісні пампухи за цим рецептом підійдуть саме для Святвечора, коли кожна з 12 страв, що стоять на столі, має бути пісною.
Для приготування знадобиться:
0,5 л олії
30 г свіжих дріжджів
¾ склянки цукру
½ чайної ложки куркуми
20 г ванільного цукру
1 кг пшеничного борошна
2/3 склянки олії
1/3 чайної ложки солі
1 столова ложка спирту
Приготування:
Теплу воду сполучити з розкришеними дріжджами, столовою ложкою цукру і столовою ложкою борошна. Перемішати і залишити в теплому місці на 10 хвилин для гарного пробудження дріжджів. Далі вмішати півтори склянки борошна.Накрити рушничком і поставити в тепле місце на годину. Це опара. Вона має сильно збільшитись в об”ємі за годину.
Далі додати куркуму, сіль, цукор, спирт і ванільний цукор.Спирт у тісто додають для того, щоб пампухи не вбирали в себе олію при смаженні. Поступово додавати борошно, формуючи м«яке ніжне тісто. Борошна може піти різна кількість. Усе залежить від якості борошна, його вологості. У самому кінці вмішати олію і вимішувати, поки тісто не буде відлипати від рук.
Залишити в теплому місці на 1 годину. Тісто має збільшитись в об’ємі вдвічі.
Розкачати тісто товщиною 1,5 -2 см. Склянкою вирізати пампухи і залишити в теплому місці на 20-30 хвилин для підростання. Обсмажувати у фритюрі на вогні нижче середнього. Викладати обсмажені пампухи на паперові рушнички для видалення лишнього жиру. Притрусити з усіх сторін цукровою пудрою.
Легкий рецепт смачних пампухів з маковою начинкою, які обов’язково тягатимуть усі протягом свят до кави-чаю.
Інгредієнти:
8 курячих яєць
1 л молока
250 г вершкового масла
1 склянка цукру
100 гр свіжих дріжджів
Пшеничне борошно
350 г маку
50 мл спирту
Приготування:
Молоко закип’ятити. В гаряче молоко додати масло(маргарин) і перемішати, щоб воно розійшлося і охолодити. Дріжджі розтерти з цукром. Через 10 хвилин додати тепле молоко, спарене з маслом, яйця кімнатної температури, спирт. Добре перемішати. Вмішати борошно, щоб тісто залишалось липким. Вимішувати хвилин 10-15. Накрити рушником і поставити у тепле місце на 1 годину.
На стільницю насипати досить борошна. Столовою ложкою набирати тісто, викладати його на дошку з борошном. Начинити маковою начинкою, гарно защипати начинку (як пиріжок) і покрутити тісто у руках, щоб утворилась кулька з тіста.
Для макової начинки я запарюю мак, перемелюю його тричі на м’ясорубці. Додаю запарені родзинки, подрібнені горіхи, трохи цукру. Пропорції — завжди на свій смак.
Покласти пампух на дошку на 30-45 хвилин для підростання.
Випікати пампухи на олії, опускаючи їх в олію верхньою стороною вниз.
Обкачати готові пампухи у цукровій пудрі.
Дуже смачні, здобні та ароматні пампухи, які стануть справжньою різдвяною насолодою на вашому столі.
Інгредієнти:
7 шт яєчних жовтків
180 мл молока
100 г вершкового масла
60 г свіжих дріжджів
5 г солі
20 г спирту
100 г цукру
30 г ванільного цукру
500 г пшеничного борошна
80 г трояндового варення та абрикосового повидла
цукрова пудра
1 л олії
Приготування:
Дріжджі розтерти з цукром. Додати тепле молоко і 2 столові ложки борошна і поставити в тепле місце на 15-20 хвилин, поки утвориться гарна «шапочка».
У яєць жовтки відділити від білків. Жовтки підуть в тісто, білки — для смачного пляцка.
До опари додати цедру, сіль, ванільний цукор, просіяне борошно і замісити м’яке, ніжне тісто.
Додати дуже м’яке масло і вимісити, поки тісто не стане гладким і м’яким. Поставити в тепле місце, щоб підійшло.
Розкачати тісто товщиною 1,5-2 см. Намітити на половині пласту склянкою кружечки. На середину намічених кружечків викласти 1 чайну ложку начинки (трояндове варення, розтерте з абрикосовим повидлом). Накрити зверху другою частиною пласта і склянкою вирізати кружечки. Можна на середину кружечків ставити начинку і формувати пампушок, защіпнувши зверху. Поставити їх в тепле місце на 20-30 хвилин, щоб підійшли і випікати у розігрітій олії з обох сторін до готовності. Олія має бути не надто гарячою, бо пампухи зверху припечуться, а всередині залишатимуться сирими. Але випікання пампухів з начинкою потребує від господинь певної майстерності для того, щоб пампухи не розшарувалися і начинка не витекла в олію. Тому використовуйте начинку тоді, коли ви впевнені у своїх силах, маєте у цьому досвід і не раз уже пекли пампухи з начинками.
Інший варіант (значно простіший і надійніший)- розкачати тісто товщиною 2-3 см, вирізати склянкою кружечки, поставити в тепле місце на 30 хвилин і випекти в олії до готовності. Охолоджені пампухи начинити за допомогою шприца з довгим «носиком».
Готові пампухи складати на тарелі з промокальним папером, щоб ввібрався лишній жир. Зверху обсипати пудрою.
Найближчим часом наші менеджери дадуть відповідь