Підтримати проект
регіональні новини
Написати нам
П’ять найкращих рецептів пампухів до Різдвяного столу
05 Січня, 13:37

П’ять найкращих рецептів пампухів до Різдвяного столу

Пампухи вже стали традиційною стравою на святковому українському столі. Вони символізують достаток та щедрість, а також по-своєму створюють святкову атмосферу. Що кращими вдадуться пампухи – тим щасливішому у новому році буде господиня і вся її родина.

Ми підготували декілька простих та смачних рецептів пампухів до вашого столу.

 

Пампухи “Бюджетні”

 

Для приготування цих пампухів потрібні найпростіші інгредієнти. Та, не дивлячись на це, пампухи виходять дуже смачними, а приготувати їх може навіть не дуже досвідчена господиня.

Для їхнього приготування знадобиться:

350 мл молока
1 куряче яйце
70 г вершкового масла
50 г цукру
10 г ванільного цукру
0,5 чайної ложки солі
20 г свіжих дріжджів
1 чайна ложка цедру лимону
550 г пшеничного борошна

Приготування:

Молоко сполучити з яйцем, цукром і ванільним цукром, сіллю. Нагріти, помішуючи, поки цукор та сіль не розчиняться, а суміш нагріється до 38-40*С. Докласти дріжджі, лимонну цедру, спирт, перемішати. Частинами докладаючи двічі пересіяне борошно, замісити тісто. Воно має бути дуже ніжним і м’якесеньким. У кінці частинами вмісити у тісто м’яке вершкове масло. Накрити тісто вологим рушничком і залишити у теплому місці на півтори години. Далі розподілити тісто на дошці у пласт товщиною 2-2,5 сантиметри, склянкою вирізати пампухи. Викласти їх на дошку, змащену тонким шаром олії, накрити рушничком(легеньким) і залишити у теплому місці на 15-20 хвилин. Смажити у фритюрі з обох сторін до золотистого кольору. Готові пампухи викласти на паперові серветки, щоб вони увібрали зайву олію, а потім посипати з усіх сторін цукровою пудрою.

pampuh

Різдвяні пампухи з маково-сирною начинкою

 

Пампухи з маком та сиром – це смачна галицька особливість. Тож ця страва стане прекрасним доповненням святкового столу кожного галичанина.

Інгредієнти:

200 мл молока
50 г свіжих дріжджів
50 г цукру
1 куряче яйце
4 яєчні жовтки
50 г сметани
50 г вершкового масла
500 г муки
Мак для начинки

Приготування:

У літеплому молоці розпускаємо живі дріжджі, додаємо столову ложку цукру і дві ложки борошна, щоб опара забродила. Ставимо в тепле місце. Опара на різдвяні пампушки зашумує ( вкриється пухирчиками і підросте) дуже швидко. Тоді вливаємо її до просіяного борошна, додати яєчні жовтки, сметану і яйце розтерте з цукром і маслом (важливо, щоб усі компоненти були не холодні, а хоча б кімнатної температури. Якщо ви дістали яйця з холодильника холоднуватими, то можна вбити їх у чашку і поставити в ємність з теплою водою на пару хвилин).

Замішуємо тісто до появи пухирців. 500 г борошна може виявитись трохи малувато, тому можна додати ще 100-150г.

Залишаємо тісто підходити.

Для начинки можна обрати те, що смакує найбільше. На цю порцію різдвяних пампухів потрібно близько 200 г начинки (мак і сир в пропорції 1:1).

Коли тісто підійшло, воно й надалі залишається дуже ніжним. Тож, можна занурити руки в борошно, столовою ложкою набирати тісто, і руками розминати його в кружечок. В середину кладемо 1 чайну ложку начинки, защипуємо як вареник, а потім скачуємо в кульку. Викладаємо на дошку притрушену борошном і даємо підійти.

В невелику каструлю з товстими стінками наливаємо 0,5 л олії для смаження.

Щоб перевірити, чи олія достатньо прогрілась для смажіння кидаємо туди невеличкий шматочок тіста. Якщо він опускається на дно — температура ще недостатня, якщо смажиться — все ок.

Смажимо по 2-3 пончики за раз. Після смаження викладаємо їх на решітку, аби стекла олія, а потім притрушуємо цукровою пудрою.

 

Пісні пампухи на Святвечір

 

Пісні пампухи за цим рецептом підійдуть саме для Святвечора, коли кожна з 12 страв, що стоять на столі, має бути пісною.

Для приготування знадобиться:

0,5 л олії
30 г свіжих дріжджів
¾ склянки цукру
½ чайної ложки куркуми
20 г ванільного цукру
1 кг пшеничного борошна
2/3 склянки олії
1/3 чайної ложки солі
1 столова ложка спирту

Приготування:

Теплу воду сполучити з розкришеними дріжджами, столовою ложкою цукру і столовою ложкою борошна. Перемішати і залишити в теплому місці на 10 хвилин для гарного пробудження дріжджів. Далі вмішати півтори склянки борошна.Накрити рушничком і поставити в тепле місце на годину. Це опара. Вона має сильно збільшитись в об”ємі за годину.

Далі додати куркуму, сіль, цукор, спирт і ванільний цукор.Спирт у тісто додають для того, щоб пампухи не вбирали в себе олію при смаженні. Поступово додавати борошно, формуючи м«яке ніжне тісто. Борошна може піти різна кількість. Усе залежить від якості борошна, його вологості. У самому кінці вмішати олію і вимішувати, поки тісто не буде відлипати від рук.

Залишити в теплому місці на 1 годину. Тісто має збільшитись в об’ємі вдвічі.

Розкачати тісто товщиною 1,5 -2 см. Склянкою вирізати пампухи і залишити в теплому місці на 20-30 хвилин для підростання. Обсмажувати у фритюрі на вогні нижче середнього. Викладати обсмажені пампухи на паперові рушнички для видалення лишнього жиру. Притрусити з усіх сторін цукровою пудрою.

reczept-pampushky-pampuhy-na-rizdvo

Пампухи з маком

 

Легкий рецепт смачних пампухів з маковою начинкою, які обов’язково тягатимуть усі протягом свят до кави-чаю.

Інгредієнти:

8 курячих яєць
1 л молока
250 г вершкового масла
1 склянка цукру
100 гр свіжих дріжджів
Пшеничне борошно
350 г маку
50 мл спирту

Приготування:

Молоко закип’ятити. В гаряче молоко додати масло(маргарин) і перемішати, щоб воно розійшлося і охолодити. Дріжджі розтерти з цукром. Через 10 хвилин додати тепле молоко, спарене з маслом, яйця кімнатної температури, спирт. Добре перемішати. Вмішати борошно, щоб тісто залишалось липким. Вимішувати хвилин 10-15. Накрити рушником і поставити у тепле місце на 1 годину.

На стільницю насипати досить борошна. Столовою ложкою набирати тісто, викладати його на дошку з борошном. Начинити маковою начинкою, гарно защипати начинку (як пиріжок) і покрутити тісто у руках, щоб утворилась кулька з тіста.

Для макової начинки я запарюю мак, перемелюю його тричі на м’ясорубці. Додаю запарені родзинки, подрібнені горіхи, трохи цукру. Пропорції — завжди на свій смак.

Покласти пампух на дошку на 30-45 хвилин для підростання.

Випікати пампухи на олії, опускаючи їх в олію верхньою стороною вниз.

Обкачати готові пампухи у цукровій пудрі.

 

Пампухи по-панськи

 

Дуже смачні, здобні та ароматні пампухи, які стануть справжньою різдвяною насолодою на вашому столі.

Інгредієнти:

7 шт яєчних жовтків
180 мл молока
100 г вершкового масла
60 г свіжих дріжджів
5 г солі
20 г спирту
100 г цукру
30 г ванільного цукру
500 г пшеничного борошна
80 г трояндового варення та абрикосового повидла
цукрова пудра
1 л олії

Приготування:

Дріжджі розтерти з цукром. Додати тепле молоко і 2 столові ложки борошна і поставити в тепле місце на 15-20 хвилин, поки утвориться гарна «шапочка».

У яєць жовтки відділити від білків. Жовтки підуть в тісто, білки — для смачного пляцка.

До опари додати цедру, сіль, ванільний цукор, просіяне борошно і замісити м’яке, ніжне тісто.

Додати дуже м’яке масло і вимісити, поки тісто не стане гладким і м’яким. Поставити в тепле місце, щоб підійшло.

Розкачати тісто товщиною 1,5-2 см. Намітити на половині пласту склянкою кружечки. На середину намічених кружечків викласти 1 чайну ложку начинки (трояндове варення, розтерте з абрикосовим повидлом). Накрити зверху другою частиною пласта і склянкою вирізати кружечки. Можна на середину кружечків ставити начинку і формувати пампушок, защіпнувши зверху. Поставити їх в тепле місце на 20-30 хвилин, щоб підійшли і випікати у розігрітій олії з обох сторін до готовності. Олія має бути не надто гарячою, бо пампухи зверху припечуться, а всередині залишатимуться сирими. Але випікання пампухів з начинкою потребує від господинь певної майстерності для того, щоб пампухи не розшарувалися і начинка не витекла в олію. Тому використовуйте начинку тоді, коли ви впевнені у своїх силах, маєте у цьому досвід і не раз уже пекли пампухи з начинками.

Інший варіант (значно простіший і надійніший)- розкачати тісто товщиною 2-3 см, вирізати склянкою кружечки, поставити в тепле місце на 30 хвилин і випекти в олії до готовності. Охолоджені пампухи начинити за допомогою шприца з довгим «носиком».

Готові пампухи складати на тарелі з промокальним папером, щоб ввібрався лишній жир. Зверху обсипати пудрою.

Смачних Різдвяних свят!

Схожі новини