Ресторани Львова почали піднімати офіційні зарплати працівникам | Львівська мануфактура новин
Ресторани Львова почали піднімати офіційні зарплати працівникам
27 Вересня, 16:01

Ресторани Львова почали піднімати офіційні зарплати працівникам

Попри незначне підняття рівня зарплат працівникам ресторанної галузі Львова — в середньому всього на 10% — місту таки вдалося досягти позитивної динаміки у зростанні прозорості в оплаті праці. Лише за три місяці до міського бюджету додатково надійшло близько 1,5 мільйони гривень. Такі результати повторного аналізу роботи ресторанів у місті, які презентувала сьогодні на засіданні виконавчого комітету директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Інна Свистун. На засідання також запросили представників ресторанного бізнесу, податкової та бюро економічної безпеки. Про це йдеться у звіті департаменту економічного розвитку ЛМР.

«За останні три місяці ми бачимо незначну, але позитивну динаміку: ресторатори підняли офіційний рівень зарплати, а також збільшили кількість працівників, бо ми розуміємо, що заклад, площею 200 квадратних метрів не може обслуговувати 4 – 5 працівників. Офіційний рівень зарплати, в середньому по галузі, підняли на 10%, а кількість офіційно працевлаштованих працівників збільшилася на 5%. Є заклади, які підняли рівень зарплати на понад 140%, але на сьогодні вона становить менше 10 тисяч гривень», — говорить Інна Свистун.

За її словами, в цілому для галузі — ці зміни є незначними та непомітними, але для бюджету міста вони дуже важливі. Бо за три місяці це додатково 1,5 мільйони від сплати податків за працівників, які працевлаштовані в цих закладах.

“Якщо дивитися на оголошення на work​.ua – то середня зарплата в цій галузі 26,5 тисяч гривень. Офіційно ж — від понад 7 до понад 14 тисяч гривень. Бачимо, що є великий розрив між офіційною і фактичною зарплатою. Ми розуміємо, що зараз ситуація складна, бізнесу важко, і ми вдячні за цей крок назустріч, але звертаємо увагу, що все ж таки на сьогодні офіційна зарплата працівників є далекою від тої, яку пропонують», — наголошує Інна Свистун.

Найбільше зарплату працівників підняли заклади:

— «Тітонька Софі» збільшили зарплату на 143% — з 3 тис. грн до майже 8 тис. грн

 Churrasco Grill&Wine на Валовій – підняли майже вдвічі рівень зарплати працівникам (+46,8%) – з 9,5 до 14 тис. грн;

— «Гопак» – на 54% зросла зарплата (з майже 6 до 9 тис. грн);

— «Винотека Львів» – збільшили оплату праці на майже 35% (з 8 до 11 тис. грн);

– Ресторан «Бачевських» — збільшили рівень зарплати на 15,6% (середня зарплата зараз 12,8 тис. грн).

Щодо найбільшої мережі ресторанів «Фест», то вони збільшили кількість працівників (+ 13%) та підняли рівень заробітної плати до 14,5 тис. грн (+5%).

Водночас, більшість закладів досі виплачують заробітну плату працівникам менше 10 тис. грн.

Зазначимо, що з 1 жовтня 2025 року набирає чинності вимога до компаній, які мають ліцензію на торгівлю пальним, алкоголем, тютюном тощо забезпечити середню щомісячну зарплату працівників на рівні не нижче двох мінімальних зарплат ( 16 000 грн). Якщо ця вимога не виконується 3 місяці поспіль – ліцензію можуть скасувати.

Додамо, що новий порівняльний аналіз діяльності ресторанів на території Львівської МТГ проводили за період з 1 квітня по 1 серпня цього року. Дослідили 66 закладів. За даними work​.ua, середня заробітна плата в них коливається від 24,5 до 26,5 тис. грн, а офіційно — від 7800 гривень до 14500 гривень.

Відео