Старосамбірські кавуни: як виростити на грядці | Львівська мануфактура новин
Старосамбірські кавуни: як виростити на грядці
02 Вересня, 18:02
logo-black

Старосамбірські кавуни: як виростити на грядці

У родині Володимира Дзядика із села Княжпіль, що на Старосамбірщині, у другій половині серпня та початку вересня 2020 року смакують домашніми кавунами. На площі 12 метрів квадратних чоловік виростив 28 кавунів. Вага найбільшого була майже 7 кілограмів.

«Для нашого гірського краю – це рідкість мати свій міні-баштан. Земляки дивуються. Не всі й вірять, що виростити смугасту смачну ягоду в нас реально. Я садив вперше, зрештою і сам добре не знав, що з того вийде»,  – розповідає LMN Володимир.

Наприкінці лютого чоловік висадив по зернятку в хаті в пластмасові стаканчики. Саджанці виросли до 25 сантиметрів. Росли місяць. Відтак висадив на город, попередньо зробивши там теплицю.

«На землю стелив клійонку, щоб бур’яни на грядці не росли, а зверху над саджанцями робив «термос», щоб було тепло кавунам. Так і в Херсоні роблять термоси. Без них ніяк. Як кавуни розрослися, треба було часто обривати лишні пагінці», –  ділиться досвідом Володимир.

Поливав кавуни часто звичайною водою, раз у місяць удобрював. Для цього розводив 1 літру попелу з кухні у  30 літрах води і настоював 3 дні.

«Мої хлопці –  7-річний Арсеній, 5-річний  Іванко та найменший Дениско – дуже люблять кавуни. То ж приємно, коли знаю, що їдять  без хімії, натуральні», – додає Володимир.

Насіння не купував. Вибирав з кавуна, який родина купувала у 2019 році і смак якого їм сподобався.

«Наші власні кавуни – дуже смачні. Солодкі й соковиті. Як розрізаємо, то аж тріскають», – каже чоловік.

Садитимуть власний баштан Дзядики  і наступного року.

Відео