регіональні новини
Написати нам
Супрун розповіла про користь кавунів для курців та спортсменів
14 Серпень, 09:29

Супрун розповіла про користь кавунів для курців та спортсменів

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбуці розповіла про те, кому потрібно споживати кавун та чому після нього буває погано.

“М’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. Калорійність становить близько 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше, – каже Супрун. – Лікопен має потужні антиоксидантні і протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Він зменшує шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози. До того ж лікопен особливо важливий для курців, адже куріння запускає вільнорадикальні процеси, які псують ендотелій судин. Але з’їсти кавун, і гадати, що тепер можна курити і все буде гаразд, не варто. Мова йде про щоденне споживання лікопену: в складі кавунів, грейпфрутів, помідорів. Тобто про зменшення ризику, а не повну ліквідацію проблеми”.

Кавуни корисні людям, що тренуються. Адже це швидкі вуглеводи та антиоксиданти. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновитися після тривалих забігів. Для цього його потрібно вживали по 500 мл за раз після тренування.

“Щоденне споживання кавуна потрібне людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. В усіх інших випадках надмірне споживання користі не приносить. Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити”, – говорить Уляна.

Нудота, діарея, біль в животі супроводжують кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз та лістеріоз. Salmonella та Listeria живуть на поверхні немитих овочів, особливо тих, що продають на землі, трасі чи на ринку біля м’яса. Якщо їх різати і куштувати перед купівлею, чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні.

Фото: Укрінформ

Схожі новини