“М’якоть кавуна на 92-95% складається з води. Решта — незначна кількість клітковини, вітамін С, червоні пігменти каротиноїди та лікопен, амінокислоти аргінін і цитрулін. Калорійність становить близько 30 калорій на 100 грамів, хоча буває і більше, – каже Супрун. – Лікопен має потужні антиоксидантні і протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Він зменшує шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози. До того ж лікопен особливо важливий для курців, адже куріння запускає вільнорадикальні процеси, які псують ендотелій судин. Але з’їсти кавун, і гадати, що тепер можна курити і все буде гаразд, не варто. Мова йде про щоденне споживання лікопену: в складі кавунів, грейпфрутів, помідорів. Тобто про зменшення ризику, а не повну ліквідацію проблеми”.