Це інфекційне захворювання на Львівщині зустрічається рідко. Останній випадок бруцельозу був зафіксований у вересні 2021 року. Тоді захворіла 66-річна львів’янка, яка вживала молоко та сир, які купувала на ринках, без попередньої термічної обробки.
Збудники бруцельозу – бактерії роду Brucella. Головне джерело інфекції – велика і дрібна рогата худоба, а також свині. Інколи бруцели можуть уражати собак і кішок. Хвороба у тварин часто протікає у прихованій формі.
Бруцели проникають в організм через слизові оболонки та пошкоджену шкіру і з потоком лімфи заносяться до лімфатичних вузлів.
Найчастіше хвороба починається гостро: з підвищення температури тіла до 39-40°С, супроводжується ознобом, рясним потовиділенням, слабкістю, болем у м’язах і суглобах, а також обмеженням рухливості суглобів.