У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури підготували поради про те, що приготувати, коли немає електрики.
Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час:
- ячну кашу залити кип’яченою водою та залишити на 2-3 години;
- пшоняну — залити окропом і почекати годину для настоювання;
- пшеничну — залити окропом і закутати посудину в ковдру, щоб зберігалося тепло. Почекати 30-50 хвилин для настоювання;
- булгур середнього або дрібного розміру можна не варити. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній — 40 хвилин.
Для приготування деяких круп достатньо холодної води, кефіру чи молока. Наприклад, гречана каша продається вже готова. На пакуванні вказано, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком чи кефіром. Вона має настоюватися 5-10 годин.
Перлову кашу можна заливати й окропом, і звичайною водою. У холодній воді вона має настоюватися від 10 до 24 годин.
Для приготування кускусу достатньо на 20-30 хвилин залити його холодною водою або гарячою на 5-10 хвилин.
Для приготування вівсянки або вівсяних пластівців достатньо залишити їх у холодній воді на 30-60 хвилин. В окропі — достатньо 20 хвилин.
Манну кашу можна залити холодною водою чи молоком, накрити й дати настоятися 15-20 хвилин. Кіноа достатньо залити холодною водою й залишити на ніч.
Усі ці каші можна готувати й у термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.