На 7-му добу перебування в стаціонарі пацієнтка померла.
Медики додають, що загалом у поточному році реєстрували 5 випадків отруєння грибами, з них 4 закінчились смертю пацієнтів.
У 2022 році реєстрували 6 випадків, у тому числі 2 серед дітей, всі одужали.
Лікарі наголошують: симптоми отруєння грибами можуть з’явитися у проміжок часу від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів.
Це можуть бути: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, задишка,
судоми, порушення циркуляції крові та похолодання кінцівок;, марення, галюцинації.
Якщо такі симптоми є в людини, яка нещодавно їла гриби, негайно телефонуйте 103.
Поки чекаєте швидку, потрібно випити декілька склянок води кімнатної температури. Не викидайте залишки грибів – аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Як не отруїтися грибами?
▪️Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються у торговельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
▪️Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх: всі сумнівні треба викинути.
▪️Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
▪️Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
▪️Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
▪️Не куштуйте сирі гриби.
▪️Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як півгодини.