“Замочуйте фрукти у розчині соди”, – Супрун радить, як корисніше їсти літні ягоди | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
“Замочуйте фрукти у розчині соди”, – Супрун радить, як корисніше їсти літні ягоди
30 Червня, 16:49

“Замочуйте фрукти у розчині соди”, – Супрун радить, як корисніше їсти літні ягоди

У літній період найбільше люди вживають ягоди. Вони допомагають знизити ризики чи полегшити перебіг якихось захворювань. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Чорна смородина містить ті ж речовини, що й деякі ліки від депресії. Вживаючи їх, ви почуваєтеся радісніше. Але лікувати проблеми з психічним здоров’ям потрібно не лише смородиною, – переконує Супрун. – Малина на 15% зменшує ризик серцево-судинних хвороб. Але для цього слід їсти принаймні 200 грамів ягід щодня”.

Також очільниця розповіла про міфи, пов’язані з ягодами.

“Чорниця не покращує зір і травлення. Наразі немає доказів, отриманих в ретельно спланованих експериментах і на людях, що чорниця може покращити зір, хоча певні свідчення є, – каже. – Малина не збиває температуру. Дійсно, в малині є ацетилсаліцилова кислота, і вона блокує роботу ферменту циклооксигенази. Але в 100 грамах малини лише 1 міліграм ацетилсаліцилової кислоти, в той час як в таблетці понад 300. Малина може мати незначну противірусну дію”.

Супрун радить вживати ягоди часто. Доросла людина має з’їдати 300-400 грамів ягід щодня. Однак додаткової користі від переїдання ягід немає — лише задоволення.

“Також полощіть рот водою після споживання ягід чи фруктів. Вони кислі, а це може нашкодити емалі зубів. Купуйте та збирайте ягоди вранці та тримайте в холодильнику. Замочуйте ягоди та фрукти в розчині соди. Потрібно взяти 2 чайні ложки соди і розчинити в літрі води. Навіть якщо ви впевнені, що ягоди нічим не були оброблені, їх все одно варто помити, бо на них можуть жити бактерії з рук людей, що їх збирали чи фасували”,- додає.

Також Уляна Супрун каже варити морси, а не компоти.

“Для цього треба просто розтовкти ягоди і залити водою. Користь такого напою в збереженні вітамінів і швидкості приготування. Але і псується він швидше, ніж узвар, зважайте на це, – наголошує. – Ягоди і фрукти слід їсти весь рік. І заморожування — це потрійний виграш ви не збільшуєте споживання доданих цукрів, не руйнуєте вітамін С тривалим нагріванням, і не витрачаєте час на кухні”.

Їсти ягоди треба разом з насінням та шкірками. Саме цілі ягоди та фрукти, а не соки, найкорисніші.

Супрун нагадує, що ягоди і фрукти не є ліками. Втім, якщо їх бракуватиме в раціоні, здоров’я буде дедалі псуватися. Тому в розпал сезону ягід, варто їх частіше споживати, а також приготувати на наступні сезони.

Фото: ілюстративне

Відео