регіональні новини
Написати нам
“Смажений на маслі смакує найбільше”: 21-річний хлопець на Самбірщині виростив батат
10 Жовтень, 13:51
logo-black

“Смажений на маслі смакує найбільше”: 21-річний хлопець на Самбірщині виростив батат

Тетяна Пасічник

Микола Драган з села Підгайчики, що на Самбірщині, цьогоріч на власному городі виростив «солодку картоплю» – батат. Хлопець розповів LMN, що цією рослиною зацікавився, коли перебував у Німеччині.

«Ми з другом поїхали на заробітки. Спочатку я клубніку збирав, він – огірки, – розповідає LMN Драган. – Пізніше двоє зустріли на полі батат. Коли відпочивали на вихідних, пішли у місцеве кафе, де я взяв спробувати страви з цього овоча – сподобалось. Я подумав собі – все, хочу вирощувати батат»

Взимку Микола купив вісім бульбин батату. Одна коштувала 30 гривень. Одразу ж у лютому хлопець почав вирощувати рослину, однак спочатку – на підвіконнику у власній кімнаті.

«Це було в лютому. Посадив батат на половину у горизонтальному положенні в землю з піском у якусь велику посудину, миску. Пізніше воно проростає, десь 2-3 місяці. Потім ці проростки повинні постояти  у горнятках з водою, щоб впустили коріння. Треба слідкувати, щоб коріння було і не мале, і не велике. Виростив їх, як своїх діток, – сміється хлопець. – І найголовніше – висаджуємо на городі саме цю розсаду тільки у теплий час. Зрізати з клубнів батат можна коли він вже матиме 15-20 сантиметрів  величиною. Готово!» – каже Микола.

71639452_2527790344121046_3384701144285577216_n
72526115_1296438373899119_2344367074857451520_n

З восьми бульбин Микола зібрав близько 50-ти кілограм урожаю. Каже, регулярно вирощувати і продавати батат – дуже вигідно.

«Дав трохи батату попробувати родичам, в нас вдома його їм лише я. Це специфічна рослина, не всім сподобається, дуже солодка. На смак батат не те картопля, не те морква», – розповідає Микола.

71969879_319955438855632_3436044935688617984_n
72738901_447235025920467_19081813846654976_n

Страви з батату можна приготувати різноманітні.  Однак Миколові найбільше смакує смажений на маслі.

«Можна ще запікати, пюре робити, різні пудинги, чіпси.  Головне – бажання. Я не знаю, чи ще займатимусь вирощуванням батату, на це треба багато часу, а я гирьовим спортом займаюсь,  скоро на Чемпіонат світу поїду», – додає.

Нагадаємо, Микола Драган – майстер з гирьового спорту. Разом з колегою Романом Мнихом наприкінці жовтня змагатиметься на Чемпіонаті світу. Хлопці шукають спонсорів, які повірять в їх сили та оплатять всі витрати на поїздку.

Фото: Голос Самбірщини

Схожі новини