Не бійтеся конфліктів, сприймайте їх як неминучу складову відносин | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Не бійтеся конфліктів, сприймайте їх як неминучу складову відносин
28 Серпня, 18:45

Не бійтеся конфліктів, сприймайте їх як неминучу складову відносин

Конфлікти неминучі. Уникати їх не є метою – кожен конфлікт містить потенціал збільшення якості життя, якості стосунків. Потенційно. Тобто, якщо ви спокійно витримуєте конфлікти. А ось відсутність конфліктів свідчить про відсутність кордонів. Там, де немає кордонів, немає здорових стосунків, бо немає індивідуальності. Там, де немає місця індивідуальності – немає розвитку та, в результаті, немає життя.

Тому конфлікти, як протистояння інтересів – на роботі, у дружбі, у любовному житті – до певної міри нормальне явище. Інша справа, що вони не обов’язково повинні являти собою виснажливі суперечки, чвари, сварки та драми. Навпаки, постійні сварки виникають там, де є спроба конфліктів повністю уникати. Тому що уникати ми можемо лише придушенням негативних почуттів, а це в результаті обходиться дорого – пригнічене досягає критичної маси, і емоції виливаються у неадекватній неконтрольованій формі.

Конфлікт – це гостра фаза відносин, де є протистояння інтересів. Я хочу одного, інший хоче іншого, і якщо ми відкриті один до одного і цінуємо наші стосунки, ми знаходимо той варіант, який сподобається кожному. Пошук варіантів – творчий процес, у якому поєднуються два мислення, і в ідеалі народжується те, що цінніше і краще, ніж кожен із нас може вигадати поодинці. Але щоб воно так працювало, необхідно дотримуватися низки умов:

  1. Не гамуйте почуття. Про дискомфорт треба навчитися повідомляти відразу, інакше він накопичується, а коли проривається, як правило, він чіпляється за якусь дрібницю та виливається у неадекватній формі, тоді сприятливий результат конфлікту малоймовірний.
  2. Говоріть про те, що вас не влаштовує або просто про свої побажання відразу і відкрито, не очікуючи, що “саме минеться” або що інший здогадається. Інакше це виливається на маніпуляцію почуттям провини.
  3. Не бійтеся конфліктів, сприймайте як неминучу складову відносин, що передбачають взаємне зростання, розвиток та збільшення близькості.А найважливіше – це чітке розуміння ДЛЯ ЧОГО ви конфліктуєте. Яку цінність ви захищаєте в тому чи іншому зіткненні інтересів. Якої вашої цінності торкається цей конфлікт? – цінність свободи, часу, комфорту, здоровʼя, емоційних ресурсів, цінність сімʼї чи цінність реалізації. Це додасть вам сил і спокою, допоможе знайти потрібні інструменти і висловити їх адекватно, не перекидаючи почуття вини один одному.

    Особливо якщо цю цінність ви культивуєте не лише в момент виникнення конфлікту, але й в житті в цілому.

  • 0
  • 205
Схожі публікації