Фейки про майбутній голод, нестачу зерна, та «зрада» у розпродуванні збіжжя. Давайте розбиратися у ситуації. | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Фейки про майбутній голод, нестачу зерна, та «зрада» у розпродуванні збіжжя. Давайте розбиратися у ситуації.
21 Вересня, 13:35

Фейки про майбутній голод, нестачу зерна, та «зрада» у розпродуванні збіжжя. Давайте розбиратися у ситуації.

На початку війни, у березні, уряд заборонив експортувати важливі для продовольчої безпеки товари. Зокрема, збіжжя. Таким чином влада створила стратегічний запас продовольства країни на два роки наперед.

Коли запас сформували, заборону на вивіз за кордон продовольства зняли. Бо експорт МАЄ тривати, а аграрії мають отримати змогу реалізувати врожай і в такий спосіб повернути витрачені на його вирощування кошти.

Скільки українці виробляють і споживають хліба?

У цьому році нашим аграріям вдалось зібрати майже 52 млн тонн зернових. А для внутрішніх потреб українців необхідно близько 18 млн тонн.  Математика проста: громадяни споживають значно менше, ніж фермери збирають та виробляють загалом.

Україні зараз катастрофічно не вистачає зерносховищ. Тобто все зерно, яке не вдасться експортувати, та яке не правильно зберігається, може зіпсуватись. А це – величезні збитки як для держави, так і для аграріїв, які вклали свої кошти у вирощування зернових.

Отже, зерновий експорт – не є проблемою, це – беззаперечне ДОСЯГНЕННЯ України в умовах війни, і жодної зради чи приводів для паніки він не несе.

А от розповсюдження фейкових тез про загрозу голоду через експорт зерна — це пряме «підспівування» російській пропаганді.

Бо руйнування української економіки будь-яким способом — одна з цілей ворога. Тож не приймайте на віру гучні заяви без підтверджень, та не дозволяйте маніпулювати вигаданими розрахунками з боку чергових «експертів».

 

  • 0
  • 504
Схожі публікації