Пенсіонерам та інвалідам ліки носитимуть додому | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Пенсіонерам та інвалідам ліки носитимуть додому
15 Січня, 13:06
logo-black

Пенсіонерам та інвалідам ліки носитимуть додому

Антоніна Скляренко

Майже 5 тисяч пацієнтів, які самостійно не можуть добратися до аптеки і придбати ліки, отримають їх вдома. Для цього в області діє спеціальна програма «Доступні ліки».

«Залучені будуть соціальні служби. Їхні працівники і будуть розносити в оселі, де мешкають такі люди, медикаменти. В області багато самотніх пенсіонерів, або ж людей, які мають важкі форми інвалідності. До аптек їм просто фізично важко добратися», – каже Ірина Микичак із департаменту охорони здоров’ я області.

Щоб підписатися на таку програму, люди повинні будуть спочатку звернутися до сільських рад. Ті в свою чергу повідомлять соціальних працівників. Ліки пацієнти отримуватимуть, як безкоштовні так і платні. За рецептом і без, але всі з приписом сімейного лікаря. В основному це будуть препарати для діабетиків та хворих на серцево-судинні захворювання, а ще асматиків.

До речі, програма «Доступні ліки», яку розробив Уряд, передбачає повну або часткову оплату препаратів державою. Правда у програмі беруть участь лише монопрепарати, які містять лише одну діючу речовину. Пріоритетність надали лікуванню серцево-судинним захворюванням, асматичним та діабету, через те, що саме вони найбільше впливають на показники смертності в Україні. Так від серцево-судинних хвороб помирає 65% людей від загальної смертності населення.

Відео