У будинок прилетіли ракети: як лікарі рятували 55-річному чоловіка з Херсонщини | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
У будинок прилетіли ракети: як лікарі рятували 55-річному чоловіка з Херсонщини
02 Лютого, 16:09

У будинок прилетіли ракети: як лікарі рятували 55-річному чоловіка з Херсонщини

Львівські та канадські хірурги врятували життя 55-річному мешканцю Херсонщини. Чоловік переніс 30 операцій. Однак, найскладнішою виявилась  операція з пересадка м’язу зі спину на голову, яку провели у Польщі.

Про це повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

У будинок 55-річного Михайла на Херсонщині прилетіло 2 ракети. Його дружина загинула, а чоловіка з під-завалів діставав син.

«Розірвана щока, перелом руки та забої. Серед численних поранень – важкі опіки голови. Шкіри на черепі не лишилося», – розповіли медики.

Чоловік провів три тижні на межі життя на смерті у криворізькій реанімації. Потім його евакуювали до реабілітаційного центру «Незламні» у Львові.

Медикам вдалось стабілізувати його стан. Втім, залишалась найбільша проблема – рана на голові. Необхідно було терміново закрити її м’язою тканиною, адже в будь-який момент мозок могла вразити смертельна інфекція.

Єдиний вихід – це складна реконструктивна операція, під час якої лікарі мали пересадити тканини зі спини на голову. Допомогти львівським медикам зголосились колеги з Канади. Однак, потім з’ясувалось, що вони не готові приїхати в Україні, натомість можуть приїхати в Польщу.

Відтак, медики поїхали з пацієнтом до польського міста Челядзь, що 400 км від Львова.

Операція тривала 12 годин. Українські медики разом із колегами з Канади спершу відділили клапоть найширшого м’яза спини, а потім пересадили його на оголений череп. Судини, розміром з людську волосину, зшивали під мікроскопом.

За словами лікарів, втручання минуло успішно. Уже за тиждень Михайло повернувся до центру «Незламні» на реабілітацію. Попереду у нього ще кілька косметичних операцій на обличчі

Відео