Харчування семи шкіл на базі однієї: Стрілківська громада впровадила кейтиринг замість традиційних їдалень | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Харчування семи шкіл на базі однієї: Стрілківська громада впровадила кейтиринг замість традиційних їдалень
06 Червня, 18:13

Харчування семи шкіл на базі однієї: Стрілківська громада впровадила кейтиринг замість традиційних їдалень

В Україні триває реформа харчування в закладах освіти. Суть реформи полягає у переході до здорового раціону, і в зменшенні споживанні цукру, солі, хліба, жирів та субпродуктів. Проте, в деяких громадах в учнів немає змоги харчуватись у школі, не кажучи вже і про впровадження оновленого меню. Донедавна така проблема існувала і в Стрілківській громаді, що на Львівщині. Про це пише «Нова українська школа».

Зазначається, що у частині закладів освіти ще з 90-х років було відсутнє харчування. Лише 2 школи з 11 мали таку можливість. Наразі вже 8 місцевих шкіл годують дітей у закладах за новими нормами та меню.

 

Організувати харчування в малокомплектних школах було непросто. Адже бізнесу, зокрема, постачальникам продуктів та/або послуг із харчування, працювати з такими закладами освіти нерентабельно. Крім того, наймати штат працівників їдальні (комірника, підсобних робітників, кухарів) теж невигідно. Відтак,  у громаді почали шукати інші рішення.

«Ми задумалися над тим, чи може заклад освіти надавати платні послуги з харчування іншим школам. Вивчили відповідне законодавство й з’ясували, що це можливо. Так з’явився задум організувати харчування деяких шкіл громади на базі Стрілківського ліцею, у якому навчається приблизно 200 учнів. Обговорили ідею з директором цього закладу освіти, Ярославом Цибом, і, власне, взялися до реалізації», – розповідає голова Стрілківської територіальної громади Микола Дрозд.

У 2017 році в ліцеї провели капітальний ремонт харчоблока та знайшли кухаря. Для оновлення обладнання громада залучала різних благодійників. Наприклад, за фінансування USAID придбали 2 холодильники, тарілки, чашки та каструлі. Ще один благодійний фонд надав нові тарілки, виделки та ложки, а українсько-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» придбав пароконвектомат.

Відтак, ліцей забезпечує харчуванням своїх учнів та надає іншим закладам освіти громади аутсорсингові та кейтерингові послуги.

«Страви готують працівники приватного або комунального підприємства на харчоблоці ліцею. З цим підприємством укладається договір про постачання послуг, а харчоблок переходить до нього в оренду. З 1 вересня 2022 року ці працівники їдальні ліцею працюють віддалено і в інших закладах освіти на умовах строкового трудового договору. У такий спосіб зараз вони обслуговують 4 школи», – пояснюють про аутсорсинг журналісти.

Водночас, щодо кейтерингу, то обіди готують безпосередньо на харчоблоці ліцею, а готові страви доставляють до закладів освіти в контейнерах. Цю послугу запустили торік у лютому. Наразі нею користуються дві маленькі школи.

Загалом на території Стрілківської громади їдальня ліцею забезпечує харчуванням 7 закладів освіти. Лише одну школу обслуговує приватний підприємець. Ще в трьох харчування поки відсутнє.

Голова Стрілківської громади Микола Дрозд пояснює, що поява ще одного конкурентного закладу, який займається організацією харчування, стимулювала приватного підприємця прислухатися до вимог щодо впровадження більш здорового раціону.

«Коли в нас не було жодної альтернативи, підприємець міг відмовити в наданні своїх послуг або не хотів змінювати меню згідно з новими правилами. Зараз він відчув конкуренцію та почав покращувати якість», – додає він.

Що стосується вартості харчування, то частина дітей Стрілківської громади харчується безплатно (за кошти місцевого бюджету). Це учні 1–4 класів, а також такі категорії учнів 5–11 класів:

  • діти-сироти;
  • позбавлені батьківського піклування;
  • з особливими освітніми потребами;
  • із сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та учасників бойових дій;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • зі статусом дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • діти із малозабезпечених сімей.

Натомість решта дітей харчується за гроші батьків. Вартість одноразового гарячого харчування (друга страва, компот та фрукти) становить 40 гривень на день.

Кожного ранку вчителі інформують працівників їдальні, скільки учнів буде харчуватися в той чи той день. Тому платити потрібно лише за ті дні, коли дитина відвідує навчальний заклад.

Зазначається, що гроші за харчування перераховуються до спеціального фонду Стрілківського ліцею. Використати їх планують для покращення матеріально-технічної бази їдальні та удосконалення раціону.

Ще одне важливе питання, яке стояло перед навчальними закладами – це зробити так, аби їжа була смачною та відповідала нормам здорового харчування.

У Стрілківській громаді в організації здорового харчування допомагала лікарка-педіатр, дієтсестра ліцею, Уляна Яричківська, яка пройшла навчання в межах українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

Вона відвідала 4-денний тренінг для шкільних медсестер, де, з-поміж іншого, учасники вивчали ключові зміни реформи шкільного харчування та те, як популяризувати здорове харчування серед дітей, батьків і вчителів.

Завдяки отриманим знанням, Уляні вдалося розробити меню, яке відповідає новим нормам харчування.

«Оновлене меню є єдиним для всіх закладів, які обслуговує ліцей. Перш ніж його затвердити, директори обговорювали його склад із батьками. Усе ж вони краще знають, що їдять їхні діти. Деякі страви були для них незнайомими. Наприклад, вони запитували, що таке паелья та чахохбілі. Але загалом батьки дуже задоволені, що їхні діти мають можливість харчуватися здоровіше», – каже Уляна Яричківська.

Відтак, серед особливостей нового меню:

  • менше солі та цукру,
  • більше сезонних овочів та фруктів,
  • багато натуральних приправ. Для дітей це незвичний смак і запах, тому працівники кухні починають із невеликої дози спецій. Згодом, коли учні звикають до нового смаку, поступово збільшують їхню кількість.

Продукти ліцей купує в місцевих постачальників. Кожен товар супроводжується сертифікатом відповідності.

Щодо харчових уподобань школярів, то діти найбільше полюбляють макарони та гречану кашу. До рису вони не звикли, тому його вводять у меню потроху, поки що раз на місяць. Також їм подобається товченка. Це страва із суміші товченої квасолі та картоплі. Її збивають блендером до однорідної консистенції. Діти думають, що це картопляне пюре.

Уляна Яричківська пояснює, для того, аби зрозуміти, чи смакує дітям страва, можна за кількістю харчових відходів. Відтак, якщо їх багато, страву в меню замінюють на нову.

Найбільша складність полягає в тому, що діти звикли вживати багато солі та цукру.

«Ми вирішили зменшувати кількість солі та цукру в стравах поступово. Наприклад, кожен місяць використовувати на 1 г цукру менше. Плануємо продовжувати так і надалі», – ділиться своїм досвідом Уляна Яричківська.

Загалом, понад 70 % учнів Стрілківської громади забезпечені харчуванням. За словами директора Стрілківського ліцею Ярослава Циба, без складнощів під час організації здорового харчування не обійшлося.

«Здебільшого у їдальні працюють люди старшого віку. У деяких із них виникають труднощі при користуванні комп’ютером. Однак, практично вся робота з документами нині автоматизована. Потрібно вміти вести електронну звітність, бухгалтерію та складський облік. Навіть шкільне меню варто робити в спеціальних комп’ютерних програмах. На жаль, не всі готові вчитися. Працівникам кухні необхідно постійно роз’яснювати, наскільки це важливо, та забезпечити їм відповідне навчання і підтримку, аби вони могли коректно та ефективно виконувати свої обов’язки», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що готові страви до закладів освіти розвозить один водій. Автомобіль під ці потреби виділила громада, адже ліцей не має власного транспорту.

Проте, заклади освіти розташовані далеко один від одного. Більше того, деякі школи розташовуються в гірській місцевості. Відтак, бувають ситуації, коли, наприклад, під час несприятливих погодних умов, водій самостійно не може впоратися з доставленням. У таких випадках, аби забезпечити вчасне доставлення їжі, доводиться наймати додатковий транспорт.

На перших етапах впровадження здорового харчування було чимало спротиву. Так, деякі працівники негативно поставилися до необхідності кардинально змінити підхід до харчування учнів.

Кухарі не хотіли змін, адже нові вимоги передбачали додаткові зусилля та більшу відповідальність від них. Водночас, заробітна плата залишалася на тому ж рівні.

На думку директора ліцею, меню їхньої їдальні повинно задовольняти різні смакові вподобання учнів. Проте, якщо приготовлену їжу не купують,  існує ризик зіпсувати продукти та зазнати збитків. Тому необхідно знайти баланс між різноманітністю меню та популярністю страв серед учнів.

Відео