У Мостиськах запровадили карантин | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
У Мостиськах запровадили карантин
07 Червня, 16:37

У Мостиськах запровадили карантин

У Мостиській громаді на Львівщині запровадили карантин через сказ у кота. Він триватиме 60 днів. Про це повідомили на Facebook-сторінці Мостиської міської ради.

Карантин запровадили на території міста Мостиська, у 5-кілометровій зоні — прилеглих населених пунктах Годині і Заваді та на території угідь мисливського господарства “Мостиське ТМР”.

“Відповідно до протоколу № 7 надзвичайної протиепізоотичної комісії при Яворівській районній державній адміністрації м. Мостиська та прилеглі до нього угіддя мисливського господарства “Мостиське ТМР” оголошено неблагополучними щодо сказу тварин та накладено на них карантинні обмеження на 60 днів”, — повідомили на сторінці Мостиської міської ради.

У пунктах, де запровадили карантин через сказ у кота, заборонено проводити виставку, виводки собак, заборонене вивезення собак, котів і диких тварин. У загрозливих мисливських угіддях карантинної зони заборонили проведення промислового і ліцензійного відстрілу диких тварин, їх відлов і вивіз.

Нагадаємо, сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Доведена можливість аерогенно-контактного зараження (у лабораторних умовах, під час відвідування печер, населених кажанами), коли вірус пасивно потрапляє через дрібні пошкодження кон’юнктиви, слизових ротоглотки.

Відео