“Я їх грію, а мене Бог”: у Дрогобичі 72-річна бабуся в’яже шкарпетки воїнам на фронт | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
“Я їх грію, а мене Бог”: у Дрогобичі 72-річна бабуся в’яже шкарпетки воїнам на фронт
07 Лютого, 17:01
logo-black

“Я їх грію, а мене Бог”: у Дрогобичі 72-річна бабуся в’яже шкарпетки воїнам на фронт

Тетяна Пасічник

Дрогобичанка Зінаїда Лєбєдєва вже третій рік поспіль передає воїнам АТО зв’язані власноруч шкарпетки. За цей час взула вже більше півтисячі вояк.

Розпочалось все з одного оголошення, яке жінка побачила на вулиці.

“У місті була об’ява про збір необхідних речей для хлопців, – розповідає Зінаїда. – Прийшла до волонтерів, кажу: “Візьмете шкарпетки?”. Вони мені – “Без проблем”. Та й так до сьогодні маю чим зайнятись. В’яжу лише шкарпетки, бо більше не знаю в чому їм зручно ходити, а так, хай ноги гріють. Я перший раз у волонтерстві. До цієї війни воно мене якось не торкалось”.

Лєбєдєва нічого надзвичайного у  своїй праці не бачить. Каже, робить те, що в її силах.

“Живу сама, що ж мені ще лишилося робити? Рідних поховала: маму, тата, сина… Якби синочок живий був, то б теж воював, вдома б не сидів. 37 років йому було. Стало погано раптово,  приїхали лікарі, але вже було пізно. Сказали, серце хворе було,- каже жінка. – Невістка з онуком виїхали з міста, бо дитину треба на ноги ставити. Хіба що, їжджу інколи до сватів у Київ. Вони дуже добре ставляться до мого заняття”.

Минулого тижня Зінаїда ще 35 пар шкарпеток передала хворим у Львівський військовий шпиталь.  Для того, щоб зв’язати одну пару, жінці треба цілий день. Зі слів Зінаїди, нитки шукає у різний спосіб.

“Я в секонд-хенд іду,- каже дрогобичанка. – Вибираю, щоб якісні були, бо вже на тій справі “собаку з’їла”. Вдома все перу, пропарюю, а тоді в’яжу. Зараз нитки дуже дорогі. Щоб купити 100грам треба 70 гривень витратити. У мене таких грошей немає, викручуюсь як можу. Часто буває, сваха передає старі светри. Я їх розпорюю і маю нитки. Сусіди та подружки теж приносять”.

Говорити про воїнів жінка не може. Каже, важка тема, бо дуже серця торкається. Вірить, що скоро все закінчиться і хлопці додому повернуться.

У Дрогобичі є ще одна жінка. Людмила Сидоренко, якій 79 років, зв’язала вже більше 300 пар шкарпеток. Волонтери кажуть, вони сплетені з любов’ю. Саме тому так зігрівають наших захисників у шпиталях та на передовій.

Відео