Уряд затвердив План боротьби з надмірним і не завжди виправданим вживанням антибіотиків. Ось що зміниться | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Уряд затвердив План боротьби з надмірним і не завжди виправданим вживанням антибіотиків. Ось що зміниться
09 Березня, 20:47

Уряд затвердив План боротьби з надмірним і не завжди виправданим вживанням антибіотиків. Ось що зміниться

Кабмін України затвердив Національний План дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. Тож найближчі роки нас чекає низка змін для забезпечення раціонального використання антибіотиків у медицині, ветеринарії, харчовій промисловості відповідно до кращих світових та європейських практик.

Антибіотики, протигрибкові препарати та інші протимікробні засоби перестають діяти. Бо через надмірне і необґрунтоване їх вживання мікроорганізми стають нечутливими до ліків, з’являються нові збудники інфекцій, які неможливо вилікувати антибіотиками. Цю проблему нині переживає увесь світ, і вона є однією із загроз людству.

Одна з основних причин цього — самолікування. Опитування Всесвітньої організації охорони здоров’я показало, що 64% людей помилково вважають, що застуди і грип можна лікувати антибіотиками. Хоча насправді антибіотики не лікують від інфекцій, що викликані вірусами.

Щоби подолати цю проблему, Міністерство охорони здоров’я разом з іншими міністерствами до кінця  2020 року розробить низку нормативно-правових актів.

Тож, нас чекають такі зміни:

  • – Посилять контроль за продажем антибіотиків за рецептами.
  • – Обмежать застосування антибіотиків для стимуляції росту тварин, птахів і рослин.
  • – Медики і ветеринари отримають чіткі інструкції, щоб зменшити ризики невиправданого використання антибіотиків.

В Уряді сподіваються, що реалізація цього плану дозволить поліпшити ефективність профілактики та лікування інфекційних і паразитарних хвороб, знизити тяжкість та тривалість перебігу цих хвороб, знизити смертність, пов’язану з поширенням мікроорганізмів, стійких до протимікробних препаратів.

Відео