Сергій Чепара: «Чому я не голосуватиму за Зеленського» | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Сергій Чепара: «Чому я не голосуватиму за Зеленського»
16 Квітня, 10:03

Сергій Чепара: «Чому я не голосуватиму за Зеленського»

От і минув перший тур виборів Президента. Меншість обрала двох кандидатів. Тепер Україна має обрати одного з них — керманича і гаранта на наступні 5 років.

Кого обирати? Одразу скажу, що я не був і не є великим прихильником чинного Президента. Власне, навіть середнім чи маленьким. За Петра Олексійовича не голосував жодного разу. Поки що. Знаю, що у нього є багато різних недоліків, тому в розумі не сприймаю його як великого державобудівничого, в один ряд з Вашинґтоном чи де Ґолем не ставлю. Петро Олексійович деякі речі зробив хороші, інші – не дуже. Можливо, прийде день, коли він ще відповість перед судом. І якщо суд буде незалежний, професійний і справедливий — я тільки за.

Але. Ми маємо те, що маємо. Володимир Зеленський vs. Петро Порошенко. Володимир Зеленський увірвався у політику порівняно недавно — 1 січня опівночі. До того він розважав народ український (і російський) своїми жартами, знімав серіали і знімався у серіалах. З повагою ставлюся до людей будь-якої професії і зовсім не збираюся казати, що сантехніки і електрики не можуть балотуватися. Можуть всі.

Тільки от треба чітко розуміти, що на кону. А на кону у нас сорокамільйонна країна, бідність, корупція, війна на сході. Ворог не раз і не два забирав у нас свободу. І забере ще раз без вагань — якщо не будемо сильними.

Чи може пан Зеленський бути хорошим Президентом? Як це взагалі зрозуміти? Чим керуватися? Я б звернув увагу на 2 моменти — професійні якості та моральність. З професійними у нас справа така — Зеленський не був і не є політиком, він не працював у уряді, не був головою міста (чи села). Він не керував великим бізнесом. Він не генерал, не офіцер. У нього нема навиків чи знань у царині міжнародного права, армії чи ще чогось. Складно сказати, яким буде Зеленський, якщо нема розуміння, яким був Зеленський. Який він політик? Який в нього стиль? Яка риторика? Яку економічну школу відстоює? Які погляди на медицину, військо, місцеве самоврядування? Ніколи я не чув його думок про це. Та й ніхто не чув. Ми бачили лише фрази “весна прийде — будемо саджати” і “зробимо їх разом”.

До моральності кандидата теж є питання. Зеленський прирівняв рідну країну до повії, а українців називав хохлами. Він кепкував з побоїв на Майдані. У нього був бізнес у Росії, і гроші виводив через офшори.

І останнє. Хто підтримує Зеленського і чи є у нього сильна команда? Будьмо чесними — сильної команди нема, справжньої партії теж нема. Є рейтинг партії без самої партії. Підтримують його здебільшого розчаровані у Порошенку. Люди розчарувалися в Президенті зокрема і в політиках в цілому. Аудиторія Зеленського — це молодь, яка побачила свого кандидата, це російськомовні південь і схід України. Здебільшого це люди, які протягом 5-и років не дуже цікавилися-вникали, аж тут прокинулися, поглянули на Зеленського і він їм чомусь сподобався.

Багато-хто говорить про “нові обличчя”. Ідея цікава. Нам дійсно потрібні нові обличчя у політиці, але не будь-які обличчя, аби лиш нові. Чому Зеленський? Чому не Сергій Притула, Альона, Олег Винник або Майкл Щур? У політиці не були, корупцією не заплямовані… З таким успіхом насправді можна назбирати десятки кандидатів – “аби не Порошенко”. Логіка не дуже сильна.

До Порошенка є багато серйозних питань і про корупцію, і про олігархів, і взагалі різних. Це не Президент моєї мрії. Не подобаються мені його ігри з православ’ям. Але є у нього і заслуги, і їх треба бачити. Армія стара сильнішою, на міжнародній арені ми отримали підтримку західних держав. Порошенка підтримують дуже багато шанованих мною людей — громадських активістів, політиків, інтелектуалів, письменників. Багато-хто ідеалізує Порошенка, як росіяни Путіна. Так робити не слід. Але точно можу сказати одне: у протистоянні Україна-Росія Порошенко на боці нашої держави.

Чи можемо ми експериментувати під час війни? Та й чи можемо взагалі експериментувати? Чи можна брати кота у мішку? Яким буде Зеленський? Хто за ним стоїть? Чи готовий він до викликів, які перед ним поставить життя? Чи представлятиме він гідно Україну в міжнародних відносинах? Чи зможе вести розмову на рівних з Німеччиною, Францією та США? Чи поважає він право як таке? Чи шанує Конституцію? Зрештою, чи любить він історію та мову країни, де живе? Чи готовий чесно грати за правилами?

Відповіді на ці питання для мене невтішні. Тому я проголосую за Порошенка. Тому що консервація режиму, як це не парадоксально прозвучить, дасть можливість мені потім з режимом боротися.

  • 0
  • 824
Схожі публікації