«Я тебе зі скальпелем у морзі огляну»: поранений самбірчанин добивається, аби покарали його кривдників | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
«Я тебе зі скальпелем у морзі огляну»: поранений самбірчанин добивається, аби покарали його кривдників
22 Травня, 17:02
logo-black

«Я тебе зі скальпелем у морзі огляну»: поранений самбірчанин добивається, аби покарали його кривдників

Юлія Швидко

Четвертий рік поспіль львівський адвокат Юрій Островський намагається добитися правди у справі про розбійний напад, який трапився у грудні 2015 року у Самборі. Його клієнтові – Миколі Гаврилу – під час суперечки з травматичної зброї прострілили коліно. Дружину потерпілого Оксану побили та пограбували. Постраждалі чітко вказують на кривдників. Ті ж уже стільки часу ухиляються від покарання.

«Чотири роки справа саботується. Її час від часу передають зі Самбора до Старого Самбора, знову назад – і все стоїть на місці. Мама Олександра Барана, який проходить по цій справі, працює в Італії, то він під час слідства по півроку гостює у неї. Сміється з розслідування та мого потерпілого», – розповідає LMN Юрій Островський.

У грудні 2015 року Оксана Паврозник, дружина Гаврила, у компанії друзів відпочивала у розважальному дискоклубі «Аквамарин» на околиці Самбора. На танцмайданчику між Оксаною та Інною Марієвич, дівчиною з іншої компанії, виник словесний конфлікт. У ситуацію втрутився Олександр Баран, вдарив Оксану.

«Обидві компанії вийшли на вулицю. Близько 20 чоловік розпочали бійку. Марієвич постійно підбурювала, аби Баран бив Оксану. Той ударив її в голову, другою рукою стягнув каблучку з пальця. Інші учасники також накинулися на Паврозник, копали ногами та зняли золоті сережки. Під’їхав Гаврило. Хотів розборонити бійку, аби забрати дружину. Почув звук. У коліні відчув сильний удар. Коли упав, його били по спині. Виявилося, що йому з травматичної зброї прострелили коліно», – додає Юрій Островський.

Адвокат зазначає, що очевидці викликали місцеву поліцію. Поки правоохоронці приїхали, нападники повтікали.

«І тут почалося: батько організатора розбійного нападу Барана раніше працював у поліції. Тому справу відкрили за фактом нанесення легких тілесних пошкоджень. Потерпілий звернувся у лікарню, там скерували на судово-медичну експертизу. Експерт агресивно зустрів Гаврила. Виявилося, що він є другом батька Барана. «Я тебе зі скальпелем у морзі огляну», – казав. Написав, що не виявив тілесних ушкоджень. Хоча коліно й не оглядав. Згодом судово-медичний експерт за скеруванням Шевченківського відділу поліції надала справжній висновок», – говорить юрист.

Гаврило коліно оперував у Чехії, за операцію заплатив 200 тисяч крон – це приблизно 200 тисяч гривень.

«Найперше ми почали добиватися, аби справу перекваліфікували. Чому не звертали увагу на те, що підозрювані застосували палицю, зброю та зірвали ювелірні вироби? – Це чистої води розбійний напад. Через деякий час ми добилися перекваліфікації. Тоді батько Барана запропонував Гаврилові 2 тисячі доларів. Просив закрити справу. Той відмовився: тільки коштовностей було зірвано на 45-50 тисяч. «Не хочеш? Без питань. Ці кошти занесу у прокуратуру», – відповів. Тоді заступник керівника Самбірської прокуратури Олег Макар пообіцяв помститися. Саботував справу та зривав засідання. Ми вийшли на рівень обласної прокуратури. Але й там не дали руху цій справі. Слідчі досі не проводять розслідування та створюють видимість роботи».

Фото: ілюстративне

Відео