Львівські студенти організували екскурсію мовою жестів для нечуючих | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Львівські студенти організували екскурсію мовою жестів для нечуючих
27 Травня, 11:07

Львівські студенти організували екскурсію мовою жестів для нечуючих

У суботу, 25 травня, у Львові відбулася незвичайна екскурсія – її провели мовою жестів студенти франкового вишу та Українського Католицького Університету. Організатори кажуть, головною метою цього заходу було звернути увагу на те, що люди з фізичними вадами також потребують якісної культурної програми у місті.

Про це повідомила прес-служба Українського Католицького Університету.

«До нашої екскурсії ми готувалися кілька місяців. Ідея зародилася відразу після завершення курсів з базового рівня української жестової мови – було бажання відразу використовувати отримані знання і робити перші кроки до співпраці з нечуючими та людьми з порушеннями слуху. Це наш перший такий проект, і, я думаю, ми лише розпочинаємо діяльність у цьому напрямку», – розповідає студентка Надія Щурко.

У програмі екскурсії – не тільки визначні пам’ятки архітектури, а й історія Львова і його найцікавіші легенди, зазначають організатори екскурсії.

«У межах екскурсії ми прогулялися центром Львова, піднялися на Ратушу та завітали до кількох храмів. Були зупинки з розповідями жестовою мовою. Маємо море вражень, але й багато висновків: скільки всього нам ще треба опанувати, що доробити, щоб було ще краще. Практика і живий контакт з людьми, які мають вади слуху, дають стимул вчити жестову мову далі. І головне, що ми зрозуміли: насправді, якщо є бажання, то здолати всі стереотипи і порозумітися дуже легко. Думаю, такі екскурсії – це також вагомий крок до цього порозуміння», – пояснює один із організаторів прогулянки Олег Резанов.

Учасник екскурсії Данило Димар каже, після екскурсії  зрозумів, що Львів – дійсно європейська частина України.

«Зараз помітний доволі великий рух в бік інклюзивного середовища: будують пандуси, друкують книги шрифтом Брайля, по місту з’являються макети архітектурних пам’яток для людей із порушеннями зору. Втім, найбільш необхідною складовою інклюзивного середовища є зміна сприйняття в людей. Такі події, як ця екскурсія, дають можливість взаємодіяти з дуже різними людьми», – коментує фандрейзерка проекту перекладацька компанія Лінгвістичний Центр Анастасія Струк.

Фото: УКУ

Відео