«Росія була справедливо вигнана з Ради Європи за атаку проти України»: проект резолюції у США | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
«Росія була справедливо вигнана з Ради Європи за атаку проти України»: проект резолюції у США
04 Липня, 21:33

«Росія була справедливо вигнана з Ради Європи за атаку проти України»: проект резолюції у США

Співголови двопартійної групи Конгресу США представили резолюцію, яка засуджує рішення ПАРЄ про поновлення права голосу делегації РФ.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Двопартійний документ представили демократи Марсі Каптур та Майк Квіглі, а також республіканці Браян Фітцпатрік і Енді Харріс.

«Рішення Ради Європи повернути повне право голосу Росії та її диктатору Путіну викликає глибоке занепокоєння. Росія була справедливо вигнана з Ради Європи за атаку проти суверенітету України в Криму. Російські сили не лише залишилися в Криму, Росія розпочала смертоносну війну на українському Донбасі та продовжила здійснювати по всьому світу дестабілізаційні дезінформаційні кампанії, спрямовані на підрив міжнародних демократичних інституцій. Росія здійснила небезпечний напад на кораблі українських ВМС, незаконно захопила у Керченській протоці 24 українських моряків та три судна, які продовжує утримувати.

 

Росія не повинна бути винагороджена за її антидемократичну поведінку, що постійно повторюється. Закликаємо всіх своїх колег у Палаті представників підтримати цю двопартійну резолюцію», – йдеться у заяві конгресменів.

17 травня в Гельсінкі під час засідання Комітету міністрів Ради Європи польський уряд підтримав декларацію, що дозволила згодом повернути російській делегації право голосу в ПАРЄ.

Цю інформацію Onet підтвердили у МЗС Польщі.

У декларації йшлося, що всі держави-члени повинні мати право на рівних умовах брати участь у Комітеті міністрів і в ПАРЄ.

«Це рішення було продиктовано підтримкою підвищення ефективності та значущості Ради Європи, яка протягом багатьох місяців відчуває політичні, фінансові та інституційні кризи. Польща підтримала це рішення, зокрема, підтримала організацію системи моніторингу в Раді Європи», – пояснили виданню у МЗС.

Тим часом, в МЗС України наголошують, що Верховна Рада не зобов’язана запрошувати делегацію ПАРЄ для спостереження за виборами в Україні.

Про це у коментарі УНІАН повідомила речниця МЗС Катерина Зеленко.

«У попередні роки між Верховною Радою України та Парламентською асамблеєю Ради Європи існували дружні, партнерські відносини, які на сьогодні навряд чи можна так схарактеризувати. На тому етапі, коли була довіра і взаємна повага, коли Парламентська асамблея Ради Європи користувалася авторитетом, керівництво ВРУ ініціативно запрошувало ПАРЄ спостерігати за виборами в Україні. На жаль, на червневій сесії цей дорадчий орган Ради Європи (ПАРЄ) сам проголосував за необов’язковість виконання своїх рішень, коли по суті скасував вимогу до Росії виконувати не одне, а цілих 7 рішень, схвалених у відповідь на російську агресію проти України. Тому питання до пані Паск’є, чи готова вона здійснювати кроки до повернення авторитету дорадчого органу Ради Європи та відтак – його рішень», – підкреслила вона.

 

Фото: День

Відео