У селах на Львівщині люди п’ють воду з нітратами | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
У селах на Львівщині люди п’ють воду з нітратами
22 Жовтня, 13:22
logo-black

У селах на Львівщині люди п’ють воду з нітратами

Юлія Швидко

Практично в усіх районах Львівщини у воді є перевищення рівня нітратів. Такого висновку дійшли фахівці обласного лабораторного центру МОЗ України, які перевіряли джерела децентралізованого водопостачання. Із початку року вони взяли проби з 2129 індивідуальних криниць, громадських каптажів та колодязів.

«За результатами лабораторних досліджень на вміст нітратів у питній воді з індивідуальних джерел децентралізованого водопостачання в окремих населених пунктах виявлені значні відхилення від санітарних норм. Це стосується води, призначеної для споживання людиною», – зазначають у лабораторному центрі.

У деяких населених пунтах Львівщини рівень нітратів перевищує допустимі показники аж вшестеро-всемеро. Зокрема, такі невтішні показники є у Миколаївському районі. Також шкідливу воду вживають мешканці Жовківщини, Золочівщини, Сокальщини та Пустомитівщини.

«У нашому селі у криницях деяких господарств виявили воду, яка містить шкідливі речовини. Але там ситуація не критична. Лише в одного господаря у криничній воді нітрати зашкалювали. Це й зрозуміло. Він активно розвиває сільське господарство – тримає кури, корову, обробляє город. Нечистоти потрапляють у грунтові води, звідти – у криницю. Також великої шкоди воді завдають пестициди, якими обробляють поля. Але у нас людські будинки розташовані далеко від городів, – розповідає LMN Тарас Шаран, голова Станківецької сільської ради у Миколаївському районі. – Цьому господареві ми порадили поставити три фільтри для очистки води. І поки що її не вживати».

Медики кажуть, що перевищення вмісту нітратів у питній воді шкодить здоров’ю людей, особливо, дітей. Через це виникають шлунково-кишкові захворювання, порушення в роботі імунної системи, страждає серцево-судинна система.

Санепідеміологи ж радять споруджувати криниці подалі від автомагістралей, каналізацій, вигрібних ям, хлівів для худоби. Також до забруднення води призводить те, що селах не вивозять побутове сміття, а господарі рідко дезінфікують та очищають від замулення свої джерела води.

Фото: ілюстративне

 

Відео