На Жовківщині продали старовинний мурований костел | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
На Жовківщині продали старовинний мурований костел
04 Листопада, 16:13
logo-black

На Жовківщині продали старовинний мурований костел

У селища Мегерів, що у Жовківському районі, з аукціону продали старовинний костел. Споруда з-під молотка пішла за 30 285 грн. Аукціон проводило Регіональне відділення Фонду державного майна України у Львівській, Закарпатській та Волинській областях.

Костел намагалися продати з 2017 року. Початкова вартість костелу була близько мільйона гривень, але покупців тоді не знайшли. Цього разу організували онлайн-аукціон, на якому Фонд Держмайна пропонував придбати костел за 528 тисячі гривень з покроковим пониженням ціни. Зрештою будівлю колишнього костелу з прибудованою венткамерою площею 564,8 кв. м продали за трохи більше, ніж 30 тисяч гривень. Власником культової споруди став Євген Соболь. Чоловік активно бере участь в аукціонах з продажу майна.

Мурований костел був збудований ще у XVI столітті 1591 році. А от сучасний мурований храм спорудили 1843 року. У  1914 року святиню суттєво пошкодили під час війни. У часи СРСР на базі костелу побудували «майстерню», яка належала виробничому об’єднанню «Полярон».

У серпні 2015 року юридичну особу ПАТ «Науково-виробничий комплекс «Полярон» було анульовано. А ось майно підприємства залишилось на балансі Фонду держмайна.

З 2005 року костел намагалися повернути вірянам у зруйнованому стані. Але римо-католицькій церкві довелось відмовитись від нього, оскільки реставрація споруди вимагає надто великих коштів. Спільнота римо-католиків у Магерові невелика. Для їхніх потреб вистачає цвинтарної каплиці.

 

 

 

 

 

 

 

 

ФОТО: захід.нет

Відео