Жінці з Золочівщини видалили гігантську 20-кілограмову пухлину | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Жінці з Золочівщини видалили гігантську 20-кілограмову пухлину
04 Грудня, 19:59

Жінці з Золочівщини видалили гігантську 20-кілограмову пухлину

З організму 60-річної Марії Клімашевської із Золочівщини видалили гігантську 20-кілограмову пухлину. Операцію, яка тривала три години, у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі провів хірург-онколог Олег Дуда, ще два хірурги йому асистували, повідомляє galinfo.

ʺДо нас звернулася жінка з надвагою і гігантською пухлиною м’яких тканин передньої поверхні стегна. Пухлина заважала жінці нормально рухатися, вставати, виконувати найменші фізичні навантаження. У момент коли вона до нас звернулася, її вага становила 170 кілограм. Після операції – 142 кілоʺ, – розповів Олег Дуда.

За його словами, пацієнтка була госпіталізована у тяжкому стані. Протягом року вона була вдома і майже не вставала з ліжка.

До операції жінку готували впродовж місяця. Її вагу зменшили на 10 кілограм.

ʺНайперше потрібно було підготувати до операції серце та знизити вагу пацієнтки. Коли її показники гемодинаміки прийшли до норми, ми вирішили провести оперативне втручання та видалити пухлину. Вага пухлини становила 20 кг. Вона була округлої форми і мала розмір 36 на 38 сантиметрів. Пухлина була покрита зміненою шкірою. В одному місці мала дефект з розпадом. Всередині вона була наповнена жировим кістозним вмістом. Зараз ми маємо гістологічне заключення. Це доброякісна пухлина – фіброліпома гігантських розмірівʺ, – розповів Олег Дуда.

Медик переконує – такий клінічний випадок дуже складний і рідкісний.

ʺУ світовій літературі описано лише два таких випадки. У першому випадку пухлина важила 24 кг, а в другому – 16 кг. Таке трапляється дуже рідко. Після того, як ми опишемо цей складний клінічний випадок, це буде єдиний такий описаний випадок в Україні і другий за розміром у світі. Йдеться про рідкісну гігантську пухлину, яка не є онкологічними захворюваннями, але не дає жити людині. Ще один ризик полягає у тому, що з часом такі пухлини можуть перероджуватися у злоякісніʺ, – сказав хірург-онколог.

Операційна була переповнена лікарями, які хотіли спостерігати за ходом оперативного втручання.

ʺЗараз пацієнтка почувається задовільно. Вона встає і ходить. У неї позитивний настрій і вона хоче додому. У неї все буде добреʺ, – переконаний лікар.

Як розповіла пацієнтка, вона зволікала, адже була переконана, що проблема вирішиться сама по собі, але з часом ставало лише гірше.

“Діти мене дуже просили, але я боялася йти до лікаря. Пухлина обмежувала рухи. Вона виснажувала мене, у мене падав тиск і гемоглобін. Я не могла виходити між люди, ходити до церкви.  Спала я лише на животі. Так тривало майже рік. У мене не було болю, але пухлина заважала мені ходити, – сказала пані Марія. – Був великий страх і думки були різні, але підтримка дітей, онуків і всієї моєї родини дали мені поштовх. Я зрозуміла, що є для кого жити. Треба бути мужнім і взяти себе у руки. Дуже великий був страх, але лікарі і медсестри мене підтримували. Вони постійно казали мені: ʺУ вас все буде добреʺ. Я би хотіла сказати людям, що не варто зволікати. Усе впирається у страх, але руки хірургів тут зроблять усе”.

Тепер пані Марія має намір схуднути і розпочати нове життя разом із своїми рідними. Каже, збулася її найбільша мрія – вона знову може ходити.

Поруч із нею її старша донька Наталія.

Наразі вона якийсь час ще буде у лікарні, за її станом надалі спостерігатимуть фахівці у відділенні реконструктивної хірургії.

Фото: galinfo

  • 0
  • 6252
Відео