Система раннього виявлення онкозахворювань: приклад Львіщини | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Як на Львівщині запровадили систему раннього виявлення онкології
14 Листопада, 21:07

Як на Львівщині запровадили систему раннього виявлення онкології

За три роки відбулось багато змін

Шість скринінгових центрів на Львівщині забезпечили сучасним обладнанням. У Дрогобичі, Самборі, Стрию, Червонограді та у Львові (міський і обласний центри). Саме у таких центрах можна виявити онкологічні захворювання у жінок на ранніх стадіях. Також, медики створили інформаційну систему, щоб жінки не забували про планові огляди.

За три роки діяльності обстеження пройшли понад 26 тисяч львів’янок. Про це повідомляють у МОЗ.

Загалом в рамках проекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області» виділено 10 млн 150 тисяч доларів. Ці кошти були направлені направлені на закупівлю медичного обладнання.

«Зараз на Львівщині ми маємо десяток якісних цифрових мамографічних апаратів. Закупівля надсучасних мамографічних апаратів є основним досягненням проекту,  адже це основне обладнання для діагностики раку молочної залози», – розповідає консультант з управління субпроектом на Львівщині Христина Пак.

Жінкам доступні багато необхідних обстежень: гінекологічний огляд, кольпоскопія, ультразвукове дослідження молочних залоз (для жінок від 18 до 45 років), мамографія грудних залоз (45 років і старше). Всі обстеження на надсучасному обладнанні – безоплатні.

Також була створена медична інформаційна система – електронний реєстр жіночого населення Львівщини. Для цього 197 амбулаторій підключені до інтернету, комп’ютеризовано 155 робочих місць в жіночих консультаціях області та 286 – у сімейних амбулаторіях та лікарнях.

«Електронний реєстр жіночого населення, який ми запустили, успішно працює. Обласна адміністрація, у рамках співфінансування цього проекту, закупила комп’ютерне обладнання та безкоштовне програмне забезпечення, яке вже отримала кожна амбулаторія та жіноча консультація. Із запровадженням МОЗ України обов’язкових електронних декларацій з сімейними лікарями, стало простіше, адже реєстр автоматично синхронізується із декларацією і до нього вносяться абсолютно всі дані про обстеження жінки. Будь-який мамографічний знімок з початку встановлення обладнання є в системі, в архіві, і при кожному наступному обстеженні лікар може зробити порівняння з попереднім», – пояснює Христина Пак.

За три роки на Львівщині скринінг на рак грудної залози пройшли понад 26 тисяч жінок, яким загалом було проведено понад 104 тисячі мамографій. Також було зроблено 2,27 млн діагностичних лабораторних досліджень для виключення раку шийки матки.

Рак молочної залози є найбільш поширеною формою раку у жінок. Зазвичай його виявляють на пізніх стадіях. А це підвищує ризик смертності.

Раннє виявлення хвороби допомагає вилікувати 95% жінок.

Відео