Медики просять об’єктивного розслідування подій у Винниках | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Медики просять об’єктивного розслідування подій у Винниках  
24 Лютого, 15:30
logo-black

Медики просять об’єктивного розслідування подій у Винниках  

Працівники Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих ім. Ю.Липи оприлюднили сьогодні звернення щодо подій у Винниках, які відбувалися 19 лютого.  Текст розмістили на сторінці закладу у Фейсбуці.

Колектив закладу вважає, що він став заручником «помилкових дій окремих чиновників”. Пояснюють, адміністрація госпіталю не отримувала жодних вказівок, роз’яснень щодо проведення навчання. Відтак не мала можливості повідомити про нього заздалегідь пацієнтів та їх родичів, що б дало можливість уникнути паніки, а також провести профілактичну комунікацію з громадськими активістами.

«Для нас залишається незрозумілим логіка реалізації евакуації з виведенням пацієнтів з приміщень госпіталю та переводом їх у суміжні лікарні без попереднього узгодження дій з іншими лікувальними закладами», – пишуть  медики у зверненні.

Наголошують, керівництво області має провести неупереджене розслідування щодо компетентності та своєчасності управлінських рішень щодо стимуляційного навчання.

«Факт виконання Гімну України в холі адміністрації вирваний окремими засобами масової інформації з контексту події, – пояснюють в госпіталі. – Насправді, це було глибоким емоційним вчинком присутніх (більшість з яких були пацієнти госпіталю та їх родичі), після згадування річниці розстрілу на Майдані, в пам’ять Дня Героїв Небесної Сотні”.

Нагадаємо, зранку 19 лютого в.о. керівника департаменту охорони здоров’я Андрій Васько повідомив працівників госпіталю,  що до 17.00 заклад мають вивільнити – від хворих і працівників, оскільки найближчими днями тут мають провести симуляційні навчання. Люди обурювалися, адже доводилося евакуйовувати хворих. На той час у госпіталі перебувало 790 пацієнтів, серед яких – атовці, важкохворі та люди похилого віку. В ситуацію втрутилися представники місцевої влади, атовці з місцевої громадської організації.  Тож опівдні  обласна влада оголосила про закінчення навчань, хоча людей і далі продовжували евакуйовувати.

Нерозуміння ситуації, непоінформованість спричинили паніку. Адже того дня з Уханю вилетіли українці, яких мали розмістити на карантин. Місцеві жителі вийшли на протест. Наступного дня на адресу медиків госпіталю у соцмережах полилося багато критики. У Фейсбуці поширювали відео із виконанням ними гімну зі словами: «Ось так медики раділи, коли дізналися, що українців з Китаю до них не повезуть».

Повний текст звернення ТУТ.

Відео