Олена Чубінська: “УЗД не має протипоказань та регулярно здійснюється вагітним жінкам і дітям” | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Олена Чубінська: “УЗД не має протипоказань та регулярно здійснюється вагітним жінкам і дітям”
21 Липня, 20:02
logo-black

Олена Чубінська: “УЗД не має протипоказань та регулярно здійснюється вагітним жінкам і дітям”

Лікарі констатують, що сьогодні почастішали випадки безсимптомного розвитку цілого ряду захворювань, особливо онкологічних. Люди не звертаються по медичну допомогу, оскільки їх нічого не турбує, а регулярні профілактичні огляди здійснює критично мала частина українців.

Серед планових обстежень здоров’я обов’язковим є ультразвукове дослідження. Сьогодні дізнаємося, чи безпечним є даний вид діагностики, як часто потрібно здійснювати та що саме обстежувати під час УЗД, щоб бути впевненим у власному здоров’ї. Про це розповідає спеціаліст з ультразвукової діагностики клініки “UROSVIT” Олена Чубінська.

Для чого потрібне УЗД?

– Ультразвукове дослідження – це метод діагностики, що застосовується майже у всіх медичних областях, адже з його допомогою можна виявити будь-які структурні зміни органу, порушення його функцій, а також знайти ймовірну причину больових відчуттів. Дуже часто вчасно зроблене УЗ-дослідження  допомагає уникнути хірургічного втручання.

Результат ультразвукового дослідження часто є вирішальним фактором при постановці діагнозу і виборі методики лікування багатьох захворювань, а вчасно встановлений діагноз дозволяє лікарям врятувати життя пацієнта.

Перевагами даного способу діагностики є

  • швидкість здійснення,
  • безболісність,
  • інформативність,
  • відсутність вікових обмежень,
  • можливість проведення екстреного обстеження,
  • практично повна відсутність протипоказань до застосування,
  • можливість одночасного дослідження декількох органів.

Який принцип роботи УЗД?

– Принцип УЗД полягає в тому, що датчики випромінюють ультразвукові імпульси, які проникають в тканини, частково послаблюються в них і повертаються до датчика. В апараті ультразвукові імпульси перетворюються в електричні сигнали, які обробляються комп’ютером в ехографічне зображення, а на моніторі апарату відображаються темні і світлі місця.

Існує думка, що ці ультразвукові імпульси шкідливі. Чи безпечно робити УЗД?

– Під час проведення УЗД відбувається вплив на людину високочастотних ультразвукових імпульсів, що поглинаються або відбиваються організмом. Залежно від органу, що потребує обстеження, лікар-діагност вибирає потрібну частоту імпульсу. У цей час відбувається нагрівання тканин, але пацієнт його абсолютно не відчуває. Процедура є безпечною і безболісною, не впливає на стан інших органів і систем.

Пацієнт може бути впевнений в тому, що ультразвук не накопичується в тканинах і, на відміну від рентгенологічних досліджень, не має протипоказань і регулярно здійснюється вагітним жінкам і дітям.

Як часто потрібно здійснювати УЗД?

– Стандартне ультразвукове дослідження організму слід здійснювати один раз на рік. Жінкам після 40-ка рекомендується проведення УЗД молочних залоз і органів малого тазу двічі на рік.

При наявності хронічних та інших захворювань частоту діагностичних обстежень визначає лікар.

Повторне УЗД часто призначають для того, щоб відстежити динаміку розвитку виявленої раніше патології або оцінити ефективність лікування. Відмовлятися від чергової процедури через те, що недавно вже проходили УЗД, немає сенсу.

Які органи обстежувати при профілактичному УЗД?

– Профілактичне УЗД включає в себе перевірку щитовидної залози, нирок, органів малого тазу та органів черевної порожнини.

Як підготуватися до УЗД?

– УЗД органів черевної порожнини проводиться строго натщесерце. Тому останній прийом їжі слід здійснити о 19.00 попереднього дня, якщо дослідження вранці, або не менше, ніж за 6 годин, якщо обстеження в другій половині дня. За 3 дні до дослідження виключити з раціону чорний хліб, незбиране молоко, бобові.

УЗД нирок спеціальної підготовки не потребує. Винятком є ті випадки, коли пацієнт страждає від надмірної ваги. Тоді рекомендації такі ж, як при підготовці при УЗД черевної порожнини.

УЗД сечового міхура та УЗД передміхурової залози- за 1.5 години до дослідження випити поступово близько літри води.

УЗД молочних залоз проводиться на 5-7 день менструального циклу.

Спеціальної підготовки не потребують УЗД щитовидної залози, УЗД колінного суглоба, УЗД судин та УЗД серцево-судинної системи.

Як часто можна робити УЗД дитині?

– Педіатри всього світу визнають, що УЗД є єдиним достовірним методом обстеження, який не має шкоди для здоров’я дитини.

УЗД дітям призначають з метою

  • оцінити стан внутрішніх органів (головного мозку, серця, печінки, підшлункової залози, нирок);
  • виявити спадкові патології і аномалії розвитку;
  • виявити патології кульшових суглобів.

Для проведення дослідження не потрібна попередня підготовка. Немовляті бажано робити УЗД через 2-3 години після їжі, щоб уникнути відрижки під час процедури.

Кількість УЗД, які можуть бути проведені дітям, медиками не обмежується.

Де можна здійснити профілактичне УЗД?

– У клініці “UROSVIT” ви можете отримати цілий спектр діагностичних послуг з використанням ультразвуку за допомогою надсучасного обладнання, що гарантує високу точність і достовірність результатів.

Усі деталі про графік прийому та вартість обстеження можна дізнатися за телефоном у адміністратора.

Усі розуміють, що лікування  на ранніх стадіях набагато ефективніше, проте мало хто насправді здійснює профілактичні огляди, якщо не відчуває ніякого дискомфорту. Ультразвукове обстеження має низку переваг, в першу чергу це невисока вартість, максимальна інформативність і абсолютна безпека.

Лише година планового обстеження раз у рік збереже вам здоровя, а, можливо, навіть і життя.

Консультація уролога, гінеколога, УЗД

Адреса: м.Львів, вул.Огієнка, 3 (на території “Залізничної лікарні”).

Тел.для запису: +38(032)226 30 80; +38 096 700 30 80.

 

Відео