На Старосамбірщині бойки зібрались на 164 день народження священника | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
На Старосамбірщині бойки зібрались на 164 день народження священника
22 Жовтня, 20:12
logo-black

На Старосамбірщині бойки зібрались на 164 день народження священника

Сьогодні, 22 жовтня,  у селі Мшанець, що на Старосамбірщині,  спільнота храму Різдва Пресвятої Богородиці спільно з Товариством “Бойківщина» та львівським Домом Івана Франка організували  відзначення Дня  народження священника  Михайла Зубрицького –  відомого дослідника бойківської культури, який душпастирював у селі понад 30 років.  Захід назвали “Бойки в гості до о.Михайла Зубрицького на DH”.

«Хтось намагався розпізнати у нашому заході політичний підтекст, бо мовляв перед виборами відбувається. Ну ми ж не винні, що отець Михайло Зубрицький народився 22 жовтня 1856, а в нас у 2020 році 25 жовтня місцеві вибори. До речі,  отець Михайло неодноразово брав участь у виборах. Кандидував до місцевих повітових рад і у своїх працях говорив про вибори», – розповідає LMN місцевий священник отець Роман Гром.

Розпочали  святкування  спільною Літургією у церкві. Відтак відслужили поминальну відправу біля пам’ятної дошки отцю Зубрицькому.

«Хтось з присутніх висловив міркування, що було би добре, якби і пам’ятник у селі був. Дасть Бог. Поступово і впевнено відроджуємо славу забутого гірського краю Старосамбірщини. У нас уже є співпраця з Домом Франка у Львові, іншими організаціями, що має у перспективі перерости у потужний туристичний напрямок», – продовжує отець Роман.

Відомі львівські науковці виступили на конференції із цікавими доповідями. Франкознавець,  директор Дому Франка висвітлив тему “Іван Франко і родина Зубрицьких від Мшанця ло Львова і назад”. Заступник директора з наукової роботи музею  Ігор Медвідь  говорив про Франка і його відносини з священниками.  Менеджер Львівської освітньої фундації Андрій Кузьмяк  розкрив тему “Політичні баталії в публіцистиці отця Зубрицького». Виступав також і Андрій Німець, голова товариства «Бойківщина».

Гості свята, парафіяни у будинку-читальні, яку збудував отець Зубрицький, спілкувалися за обіднім столом, на якому були присутні виключно бойківські страви.

«Смачна їшка з цілого когутяти – таку страву з’їсте лише у Мшанці. Ну, а бути в Мшанці й не бачити Мшанецьких колиб – це теж не допустимо. Тому екскурсія та бойківські пісні й музика від гурту «Моцні бойки” просто неба – то незабутньо.  Програма нашого заходу була сплановано з врахуванням карантинних обмежень.

Отак невимушено, весело, по-сімейному затишно танцювали собі люди просто на дорозі. Будемо робити все, щоб розвивати цей гірський край», – каже отець Роман.

Фото надані LMN організаторами події

Відео