Три діагнози і будинок в аварійному стані: для допомоги жінці з інвалідністю з Борислава шукають волонтерів | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Три діагнози і будинок в аварійному стані: для допомоги жінці з інвалідністю з Борислава шукають волонтерів
06 Листопада, 19:47
logo-black

Три діагнози і будинок в аварійному стані: для допомоги жінці з інвалідністю з Борислава шукають волонтерів

Марія Ланівська

55-річна Лідія Мойшевич з Борислава останні два роки прикута до домівки. Через цілий ряд хвороб жінці дуже важко пересуватись. Медики діагностували у неї лімфодему всього тіла, тромбоз і ендокринологічне захворювання. Лідія виховує 18-річну дочку Софію, однак та теж має проблеми зі здоров’ям. Сім’я довго намагалась не говорити про свої негаразди, бо ж вважала, що у світі є багато більш нужденних. Однак через те, що проблеми тільки загострюються, Лідія звернулась за допомогою до знайомої мешканки Борислава Ірини Ланяк.

“У цієї сім’ї, на жаль, зараз дуже багато проблемних моментів, у яких вони потребують допомоги. Перше й елементарне – у їхній домівці дуже пошкоджений дах. Все в дірах, постійно протікає. Будинок загалом далеко не в найкращому стані, але це те, що потрібно в першу чергу. Друге – здоров’я. Наскільки я розумію, це дуже умовні діагнози. Ліду не те щоб не лікували, їй навіть не робили повноцінного обстеження. Її дочка Софія має астму. Медики рекомендують купити осушувач повітря”, – розповідає LMN Ірина Ланяк.

Лідія отримує соціальну допомогу, проте цих грошей в сьогоднішніх умовах критично мало. До того, як хвороба почала прогресувати, жінка мала змогу трохи заробляти на утримання родини, тепер, окрім допомоги, джерел доходу не має. Соціального працівника за сім’єю не закріплено, хоч, кажуть, багато оббивали пороги з проханнями, аби їм допомогли державні служби. 

Ірина Ланяк розповідає, що з небайдужими мешканцями Львівщини вони вже збирали кошти для цієї сім’ї. Вдалось зібрати близько 12 тисяч гривень. Частину цих коштів витратили на те, аби купити родині продукти, побутову хімію. Ще частину залишили на купівлю освіжувача повітря.

“Добросердна мешканка Борислава подарувала Софії ноутбук. Дівчина весь час вдома, бо ж за Лідією треба доглядати. Вдалося навіть вже знайти роботу в Інтернеті. Благодійний фонд “Карітас” теж навідувався до жінки, обіцяли продумати можливі варіанти допомоги з житлом. Але ми розуміємо: з такої критичної ситуації вибратись не просто”, – додає Ірина. 

Жінка каже, допомагає родині, чим може. Однак просить усіх небайдужих волонтерів, які могли б взяти під опіку родину зголоситись. 

“Скажу відверто: я багато волонтерством ніколи не займалась. А тут потрібна допомога найрізноманітнішого характеру: медиків, психологів, елементарно з продуктами, засобами гігієни, побутом. Вірю, що є волонтери чи навіть і цілі організації, які мають напрацьовані контакти, мають досвід і можуть допомогти. Ті умови, в яких живе сім’я зараз – це страшна біда”, – зазначає Ірина.      

Телефон Ірини для охочих допомогти: +380 730 106 357. 

Сторінки Ірини у соціальних мережахФейсбук, Інстаграм.

Відео