Олег Горбовий: «Відверто про медичні клани Старосамбірщини» | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
Олег Горбовий: «Відверто про медичні клани Старосамбірщини»
05 Червня, 16:20

Олег Горбовий: «Відверто про медичні клани Старосамбірщини»

Медицина Старосамбірщини – це не тільки 2020-2021 рік. До медичної реформи інші містечка України готувалися з 2016 року. І тільки у Старому Самборі тодішнє керівництво продовжувало надувати штати та переконувати медичний персонал, що все буде добре: реформи не буде, змін не варто чекати.

Протягом останніх 7-8 років Старосамбірській лікарні в кінці року не вистачало грошей для виплати зарплати, до 2020 року ці недостачі перекривалися додатковою медичною субвенцією. З квітня 2020-го вступила в дію медична реформа. Одним з її ключових аспектів є зміна фінансування: відсутня медична субвенція, фінансування здійснюється виключно за надані послуги . Тому логічно, що на кінець року знову виникла заборгованість близько 4,5 мільйони гривень. Цей борг перейшов в 2021 рік.

В 2021 році ми знову отримали бюджет з дефіцитом 5-6 мільйонів. Якщо врахувати 2020 рік, то на кінець року ми отримаємо заборгованість близько 10 мільйонів.

Для погашення заборгованості потрібно зменшити видатки і наростити доходи.  Також може допомогти власник – Старосамбірська міська рада. Але міський голова і депутатський корпус вважають, що коштів виплачених національною службою достатньо для повноцінного функціонування закладу. Така позиція є хибною, бо в жодній країні світу медицина не є на самофінансуванні.

Ще одне джерело фінансування – платні послуги,  але деякі лікарі відмовляються впроваджувати нововведення, а буває, що скеровують своїх пацієнтів в приватні лабораторії і отримують за це відкати, хоча такі обстеження можна робити і в нашій лікарні. Є саботаж прозорої праці від діагностичних та лабораторних відділень.Це велика проблема, з якою ми дотепер не змогли справитися. Протягом двох років намагаємось це змінити, дехто це зрозумів і показники в роботі покращилися, проте частина відмовляється приймати нововведення.  Впливові, заслужені лікарі Юрій Войтів та Володимир Корольчук всякими правдами і неправдами зривали будь-які нововведення, вставляли палки в колеса, виглядає, що чим гірше у медицині району – тим краще для них.

Керівник новоствореного району Віталій Кімак відмовився зберегти лікарню як районну або на рівні декількох громад, в результаті Старосамбірську районну лікарню передали одній Старосамбірській ОТГ. Я був категорично проти того, але мене не прочули. Скидувати лікарню на одне ОТГ не можна, це неправильна позиція, так може працювати первинна медицина, а не вторинна.

Міський голова Старосамбірської громади виявив бажання вручну управляти лікарнею, вирішив зводити особисті та політичні рахунки з медиками,  захотів повного контролю над усім, що відбувається в лікарні, зокрема одноосібно вирішувати всі кадрові призначення.

28 травня відбулася сесія в Старосамбірській міській раді.  Депутати своїм голосуванням оцінили нашу роботу генерального директора Івана Медведя і мою, медичного директора Олега Горбового, як незадовільну.

Для винесення такого рішення об’єдналися медичні клани, які створювалися на Старосамбірщині десятиліттями та системи нинішньої влади, яка будь-якими методами прибирає собі неугодних.

Шкода, що через їхню жадобу до грошей і помсту політичним опонентам потерпить  середній та молодший медичний персонал і  прості жителі, які через такі дії будуть позбавлені якісних медичних послуг.

Життя триває, продовжую працювати на посаді, мій контракт дійсний до 2024 року, зроблю все можливе, щоб зберегти лікарню.  Завжди дякую життю за досвід та уроки. Голосування в Старосамбірській міській раді відкрило мені очі на багато речей, чого тільки вартує політична коаліція Трухима, Войтіва, Корольчука і Піхоцького.  У кожного своя ціль  – гроші, влада, реванш, посада, приміщення, 30 срібняків, щоб того досягнути вони об’єдналися. Найбільше розчарування це депутат від “Народного руху України” Ігор Михайлович Піхоцький, який на кінець зняв маску і показав справжнє обличчя зрадника.

Тут частина того що хотів сказати, часу обмаль, але спробую тримати громадськість в курсі, адже ви маєте право знати, як усе насправді. 

 

  • 0
  • 5639
Схожі публікації