У львівському музеї іграшок стартує новорічна виставка | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
У львівському музеї іграшок стартує новорічна виставка
10 Грудня, 19:19

У львівському музеї іграшок стартує новорічна виставка

Марта Занюк

13 грудня у Львові невеликий приватний  музей іграшок представить новорічну експозицію. Він розташований на вул. Торговій, 15. Його засновником є колекціонер зі Львова Павло Морозовський. Каже, створити такий музей змусила ностальгія за дитинством.

На полицях за склом закладу – безліч іграшок минулого століття.  А скоро для відвідувачів будуть доступні багато новорічних експонатів, починаючи  з 1920-х років.

“Всіх Дідів Морозів, Снігурочок, а також новорчіні прикраси я купив на аукціонах та барахолках. У них можна побачити всю епоху 20 століття. Найстарішого Діда Мороза мені прислала жінка з Черкащини. Він був у її сім`ї з 1930-х років. Дід виготовлений з паперу і розфарбований натуральними барвниками. А взагалі на експозиції представлено більше 50 підставних фігур – Дідів Морозів та Снігуроньок”, – розповідає  Павло Морозовський.

Більшість Дідів Морозів, що є музеї, виготовлені на українських фабриках: київській, донецькій, дніпропетровській, рівненській, тернопільській. Один Дід Мороз є з Австрії та один з Росії. Їх робили з різних матеріалів: паперу, вати, пінопласту, пластику, гуми.

У той час ялинкові іграшки теж були з вати,  у довоєнний період їх виготовляли з лампочок, а у 50-х роках вже були скляні іграшки на прищепках.

“У нашому музеї також є цікаві маленькі ялинки, висотою 15 сантиметрів.  Їх виготовляли у 50-х роках з пластику  для маленькиих приміщень та комунальних квартир. Тоді люди хотіли поставити велику ялинку, але не було можливості і доводилося купувати такі. Для них ще є спеціальні мініатюрні іграшки, їх повішу згодом”, – каже колекціонер.

Великі ялинки прикрашали специфічними гірляндами з підручних матеріалів: дощиком з міді, алюмінію, прапорцями, серпантином, конфетті.
Ще були сюрпризниці у формі коробочок. Туди клали цукерку чи копійку, а потім ставили під ялинку.

“Колись на ялинки вішали справжні цукерки, які не можна було їсти, поки не закінчаться свята. І мій дідусь розповів мені кумедну історію. Коли він був ще маленький, до нього в гості прийшов друг. Дідусь пригостив його  цукеркою з ялинки, друг так зрадів, а коли розгорнув, то виявилося, що всередині пусто. Мій дідо, не стримавшись, сам з`їв ту цукерку”, – сміється Павло.

 

У музеї  є карнавальні маски, костюми, міні-дворик з німецькими будиночками та потягом 70-х років.

“В нас стоятиме велика штучна ялинка, а на неї повісимо ще багато раритетних іграшок. Під ялинкою своє місце займуть  Дід Мороз та Снігурочка з пінопласту, заввишки 70 сантиметрів. Я вже анонсував відкриття новорічної виставки на своїй сторінці у “Фейсбуці”. Багато людей зацікавилися та чекають, щоб завітати до нас”, – розповів Морозовський.

Павло додав, що у планах є новий проект. З весни разом з партнерами відкриють виставку сучасних єврейських іграшок. А після свят “переїдуть” в інше  приміщення, бо в цьому дуже мало місця.  Чоловік також зазначив, що звертався за допомогою до влади, але поки що результату немає.

Дорослий квиток у музей коштує 50 грн, а дитячий та пенсійний – 30 грн. Заклад працює з середи до неділі, з 11:00 до 20:00.
Виручені кошти йдуть на оплату оренди приміщення, на допомогу дітям-сиротам, а також на реставраційні роботи.

Відео