Щоразу як ми йдемо у магазин, розуміємо, що платимо за буханець хліба більше, вже й експерти прогнозують зростання ціни з жовтня – все це додає тривоги в і так не стабільний час.
Щоб розібратися у ситуації, треба зрозуміти, із чого складається ціна хліба, адже зерно – далеко не єдина складова.
Основною складовою у собівартості хліба все-таки є борошно – 38%, 27% складають витрати на збут, 13% – газ і електроенергія, 8% – адміністративні витрати, 8% – податки в бюджет, 5% – зп робітників.
Майже всі ці складові постійно збільшуються в ціні.
За словами хлібовиробників, вони отримали світові ціни на всі компоненти, тоді як ціна на хліб в Україні одна з найнижчих у світі. Виняток з переліку – зарплата, яку сьогодні потрібно підвищувати, бо вона внаслідок стримувань ціни на 20% нижча, ніж в інших секторах харчопрому.
Війна, яка відбувається в Україні, подорожчання ціни на газ, падіння курсу гривні та підвищення цін на пальне – це дійсно важливі фактори, які впливають на формування ціни на хліб.
Ціна на хліб потребує державного регулювання у сфері роздрібної торгівлі, аби хліб для населення був доступним, водночас для виробників була можливість закуповувати енергоносії на пільгових умовах.