Всі ми знаємо про здорожчання газу, тому спеціалісти підприємства «Корміл» знаходять альтернативу традиційному опаленню – висаджують енергетичні культури. Це рослини, які вирощують спеціально для того, щоб використати їх як біоенергетичне паливо.
У нашій країні близько 4 млн га малородючих земель сільгосппризначення. Більшість із цих площ якнайліпше підходять для вирощування енергетичних культур.
Потенціал галузі колосальний, вона здатна збільшитися у 250 разів. За розрахунками науковців, енергетичні культури в країні можуть замістити близько 20 млрд м3 природного газу, або дві третини потреб країни в газопостачанні.
Поки що галузь із вирощування енергетичних сільгоспкультур в Україні перебуває в зародковому стані — енергокультурами засаджено більше як 4000 га малопродуктивних земель.
Трохи цікавих фактів
Міскантус — це саме така рослина з родини злакових, нараховує близько 40 видів. Має коріння понад 2,5 м глибини, міцне стебло, яке містить велику кількість лігніну і целюлози. Ця властивість і робить рослину ефективним біопаливом.
Рослини міскантусу ростуть понад 2 м заввишки, якщо має достатньо вологи.
Ця рослина зовсім не вибаглива: посадив, та й вирощуй 15-20 років, щороку збираючи врожай спеціальними комбайнами. І ґрунт міскантусу підходить малопродуктивний, і удобрювати не потрібно.
З 1га можна зібрати до 30 тонн сухого стебла, яке потім переробляють на брикети чи гранули.
Теплота згоряння міскантусу становить 17 МДж/кг, в порівнянні дрова – 10 МДж/кг, а золи лишається зовсім мало — 2,7%.
Що з екологією
Вирощування енергетичних культур попереджає ерозію ґрунтів та сприяє покращенню стану довкілля. При згоранні біомаси з енергетичних культур на електростанціях або в котлах в атмосферу викидається тільки CO2, який був поглинутий рослиною в період її росту.
Потенціал міскантусу ще вивчається: дослідники планують виробляти з нього целюлозу та папір, будівельні матеріали, та інше альтернативне паливо.
Більш розвинені країни досить давно й ефективно вирощують енергетичні культури, щоб потім виробити з них таке потрібне для життєдіяльності людини паливо. Площі під такими культурами збільшуються з кожним роком, до чого тепер прагне й український екологічно налаштований аграрій.