Валерій Напиткін сфотографував усі будівлі міста на Хмельниччині | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
28 Лютого, 14:31
logo-black

Валерій Напиткін сфотографував усі будівлі міста на Хмельниччині

Вікторія Сидорук

Комп’ютерний дизайнер, краєзнавець Валерій Напиткін з міста Славута на Хмельниччині має унікальне хобі – фотографувати будівлі. Робить це вже понад 20 років. Створив понад 6 тис. світлин, на яких закарбовані будинки усіх 120-ти вулиць міста.

«Багато жителів Славути, моїх знайомих, виїхали з міста. Але їм було цікаво, як воно розвивається. Просили мене сфотографувати їхні будинки, вулиці. З того все і почалося. Тоді, 20 років тому, я робив знімки фотоапаратом «СМЕНА 7» 1975 року. Зараз маю звичайну мильницю «Olympus», вона дуже зручна. Іноді фотографую на телефон», – розповідає Валерій.

Напиткін ініціював створення історичного сайту міста slavuta.km.ua. У ньому – окремий розділ з фото архітектурних об’єктів.

«Буває, коли фотографую, дізнаюся цікаву історію про будівлі, – розказує Валерій. – Скажімо, коли фотографував старий сарай на вулиці Паперника, до мене підійшла жінка, почала розпитувати для чого я це роблю. Розговорилися. Виявилося, це був вхід у підземелля. У 1930-тих роках тут було сховище для ліків, величезний тунель, наче метро славутське. Тепер господині там зберігають свої закрутки».

Серед об’єктів у Славуті, які найбільше захоплюють Валерія, – ракетна база на вул. Амосова, кам’яний барак 1930-х років. У ньому досі збереглись металеві грати, переплетені кільцями, і залишки дубових дверей. Унікальним є будинок з ілюмінаторами. Найкрасивішою і найоригінальнішою будівлею, на його думку, є «Будинок офіцерського складу».

Серед найновіших будівель Валерія вражає «Лісовий квартал», зовсім не типовий для Славути. Найстарішими спорудами у Славуті є костел «Святої Дороти» 1825 року та Церква Різдва Богородиці 1819 року.

Валерій Напиткін – член Національної спілки краєзнавців. Він створив понад півтори сотні гербів населених пунктів у різних областях країни. Є автором семи книг про Славуту. Останню – «Codex Slavutensis» – презентували у січні цього року. До неї увійшли унікальні світлини Славути – від найдавніших фото міста до сучасних, з промальовками, графічними 2D та 3D зображеннями. Автор у співпраці з істориками відтворив архітектурне обличчя міста за 150 років. У книзі – майже 200 сторінок.

«Хотів створити ще одну книгу «Легенди Славути», та, на жаль, вже давно не стало всіх тих людей, які могли розказати щось старовинно-цікаве. У нас є будинок 1858 року, у якому колись було відділення Санкт-Петербурзького страхового товариства. Але люди, які заселились там у 1980-х роках, нічого не знають про попередніх своїх жителів, а тим паче про легенди та цікаві історії. Тому поки не знаю, як реалізувати ідею з новою книгою,» – розповів Валерій Напиткін.»

  • 0
  • 626
Схожі публікації