Переселенка з Миколаєва заснувала крафтову сироварню у Трускавці | Львівська мануфактура новин
12 Квітня, 19:38
logo-black

Переселенка з Миколаєва заснувала крафтову сироварню у Трускавці

У квітні 2022 року, рятуючись від повномасштабної війни, Олена Трофименко разом із двома синами та сестрою переїхала з Миколаєва на Львівщину. Залишивши позаду успішну кар’єру, вона почала нове життя в Трускавці — і з нуля створила власну сироварню. Завдяки знанням із дитинства, наполегливості та підтримці грантової програми “Дія.Бізнес”, Олена заснувала крафтове виробництво сирів “Файно”. Сьогодні її сироварня виготовляє десятки видів сирів і молочних продуктів, проводить майстер-класи та стала справжньою родинною справою. Про всій шлях до успіху пані Олена розповіла LMN.

“На Львівщину ми переїхали в квітні 2022 року з двома синами та сестрою. Спочатку жили в Новому Роздолі, а потім перебралися до Трускавця. Ми завжди любили це місце — раніше приїжджали сюди з чоловіком відпочивати”, — розповідає пані Олена.

Період адаптації був непростим: важко було знайти житло та школу для дітей, а також підходящу роботу.

“Важко було з працевлаштуванням, тому я стала на облік у центр зайнятості, але вакансій за моєю спеціальністю не було. До цього я майже 20 років працювала на керівній посаді в Департаменті фінансів Миколаївської міської ради”, — каже жінка.

Проте саме ці труднощі допомогли пані Олені знайти нове покликання — сироваріння. З цим процесом вона була знайома з дитинства, адже її батьки тримали корів.

“Я доїла корів, і ми з мамою варили сир. Коли переїхали на Львівщину, я не знала, де купити дітям якісний сир. Тому купила молоко і почала готувати їм молодий, кисломолочний сир і йогурт. Так я зрозуміла, що хочу варити більше сиру — і вже в квітні почала цим займатися. Коли адаптація завершилася, почала шукати інформацію на YouTube, пройшла кілька курсів і досі вчуся”, — ділиться пані Олена.

Screenshot

Зараз у її команді вже п’ятеро людей. А поштовхом до розвитку стала участь у грантовій програмі “Дія.Бізнес”.

“Я відкрила в “Дії” відповідний розділ, сформувала бізнес-план: уявила свою справу, розрахувала, яку кількість молока буду переробляти, скільки людей буде залучено тощо. Подала заявку, пройшла співбесіду з львівським центром зайнятості — і отримала грант у розмірі 250 тисяч гривень. На ці гроші придбала пастеризатор, технологічні столи, холодильник та одну вітрину для визрівання сиру”, — розповідає жінка.

Screenshot

Сьогодні в сироварні “Файно” виготовляють близько 50 видів продукції з коров’ячого молока: м’які, молоді й напівтверді сири, сири з білою пліснявою, а також кисломолочні продукти — йогурт, айран, кефір і десерти. Щоправда, часом виникають труднощі з постачанням молока.

“Зазвичай о 09:00 ми отримуємо молоко. До цього часу обов’язково маємо зачистити цех. Потім пастеризуємо молоко, а я тим часом складаю план на день — що ми будемо варити. Даю вказівки працівникам, кожен знає свою справу. Я відважую закваски, додаю фермент, формуємо головки сиру. Тим часом я доглядаю за сиром, який уже визріває в сирій кімнаті. Це безперервний процес. Мене дуже тішить, що люди стежать за нами у соцмережах і завжди мають свіжий сир на столі”, — каже пані Олена.

Screenshot

Її чоловік 25 лютого 2022 року пішов добровольцем у Миколаївську тероборону і весь цей час перебуває на фронті.

“Коли в мене з’явилася ідея займатися сироварінням, якби не його колосальна підтримка — нічого б не вийшло”, — зізнається жінка.

Сьогодні, 12 квітня, виповнився рівно рік, як “Файно” почали продавати свою продукцію. Біля виробничого цеху на вулиці Стебницькій, 49б відкрили власну сирну лавку.

“Це вже стало сімейною справою, бо син на вихідних працює продавцем у нашій сирній лавці”, — говорить пані Олена.

Screenshot

Крім того, сироварня проводить майстер-класи для дітей, організовує дегустації для туристів і активно розвиває свою спільноту прихильників.

“На мою думку, інтеграція на Львівщині пройшла успішно, бо зараз поруч зі мною хороші люди, які підтримують. Після перемоги, можливо, відкриємо сироварню в Миколаєві — продаватимемо там крафтовий сир. А, можливо, і в інших містах України. Планів багато, але спочатку — треба, щоб закінчилася війна!” — підсумовує жінка.

User Image
Адріана Карапінка
  • 0
  • 449
Схожі публікації